ריצה טיפולית: מה זה בכלל ולמי זה מתאים?

ידעתם שיש דבר כזה 'ריצה טיפולית'? עכשיו אתם יודעים😊. השילוב של ריצה ושחיות טיפוליות נשמע מהפכני והוא באמת כזה, סוג של 'פסיכותרפיה ניידת' אם תרצו. זיגמונד פרויד, מאחוריך😊.

מזמן כבר ידוע שבכל פעילות ספורטיבית ישנו אלמנט שחרור, חידוש אנרגיות ותחושת סיפוק נפשי. עכשיו מסתבר שאפשר לתעל את זה ולשלב בין ספורט לבין טיפול נפשי. 'ריצה טיפולית' זה בדיוק ה'דבר' הזה.

מה זה בעצם ריצה טיפולית?

זו ריצה שמשלבת שיחה אישית, עם אלמנטים של טיפול פסיכולוגי. במהלך הריצה, שמהווה כאן כלי עזר טיפולי, מעבדים עם המטופל קשיים והתמודדויות רגשיות, באמצעות הגוף, באמצעות פעילות פיזית – ריצה. התהליך הזה כרוך בהסתכלות פנימה, בחוויה שבה המטופל מעמיק אל תוך עצמו ואל עומק הבעיה שאותה מבקשים לפתור.

בתחילת התהליך מתקיים מפגש בין המטופל/ת לבין המאמן-המטפל לשיחת היכרות/לאבחון. במהלכה מעלים את הבעיה/הנושאים שלשמם המטופל/ת פנה, מגבשים תכנית פעולה ויוצאים לדרך.

מגדירים את משך הזמן לכל ריצת-סשן, בדרך כלל סביב 20 דקות ומעלה, מגדירים מיקום, מגדירים מספר סשנים (על פי צפי נדרש, לאור שיחת ההיכרות).

ריצה טיפולית מסייעת להתמודד עם מועקה ופחדים, מסייעת לפתוח שיחה בנושאים שמטרידים את המטופל, במשברים שעוברים עליו, מקרבת אמפתיה, פתיחות ומקדמת הקלה נפשית. ה'שילוב הקדוש' של ריצה טיפולית הוא: רגש-נפש-גוף-מחשבה.

מי מוסמך לטיפול מסוג כזה?

המטפל/ת בריצה טיפולית מבטא שילוב של מאמן כושר ופסיכו-תרפיסט (סוג של) אבל חשוב להבהיר שמי שעוסקים בתחום בישראל כיום הם לאו דווקא פסיכולוגים, אלא יותר אנשים ממקצועות הטיפול האלטרנטיבי ומעולמות ה-NLP, קואצ'רים, מאמני כושר וכו'. מקצועות ההסמכה לעיסוק בתחום הם אלו: הסמכה בריצה טיפולית, מאמן ריצה, הסמכה טיפולית.

בכמה סשנים בשבוע מדובר?

בדרך כלל ריצה טיפולית מתבצעת פעמיים בשבוע. משך זמן הריצה מוגדר בהתאמה מלאה למטופל/ת, אפשר להתחיל בהליכה מהירה (לפני שעוברים לריצה) אפשר לבחור מראש את מסלול הריצה. למשל: לרוץ בסביבה מוכרת ליד הבית, בשביל עם נוף נעים, במרחב פתוח, ליד הים, בפארק הציבורי, וכך הלאה. מבחינת מספר הסשנים כמובן שזה משתנה ממטופל למטופל/ת, וכשבונים תוכנית אישית בהתאמה.

למי מתאימה ריצה טיפולית?

אף אחד לא צריך להיות ספורטאי או מיומן בריצה או חובב ריצה על מנת ליהנות מריצה טיפולית. הטיפול הזה מתאים לכל אחד ואחת שזקוקים לחיזוק נפשי, לתמיכה נפשית, מכל מיני סיבות, לדוגמא:

  • למי שמתמודדים עם קושי חברתי.
  • למי שנתונים בתקופה לחוצה/מתוחה.
  • לנפגעות תקיפה מינית.
  • לנפגעי פעולות איבה/טרור.
  • להתמודדות עם בעיות של חוסר בטחון.
  • להפחתת חרדות.
  • לחיזוק תכונות של תחרותיות, הישגיות.
  • להתמודדות עם בעיות קשב וריכוז.
  • לשיפור הקשרים במשפחה.
  • לשיפור הזוגיות.

ריצה טיפולית משחררת בגוף חומרים פעילים

דופמין, סרוטונין ואנדורפינים הם מהחומרים שמשתחררים בגוף בעת פעילות ספורטיבית, גם בזמן ריצה. החומרים הללו משפיעים על רגשות ותחושות, לרוב לטובה. כך למשל, שחרור אנדורפינים ופעילות שמפעילה סרוטונין ודופמין מסייעים לתחושות של שמחה, סיפוק, להעלאת מוטיבציה, לשיכוך כאב, לשיפור מצב הרוח, לחיזוק תחושת בטחון עצמי, וויסות תיאבון, מיטוב השינה, וכך הלאה. מכיוון שבכל סשן בשיטה החדשנית הגוף נמצא במצב ריצה, אז שחרור החומרים הפעילים האלו עושה את העבודה. כפועל יוצא מכך האווירה במהלך הסשן נוחה ונעימה ומאפשרת תקשורת בין אישית פתוחה.

שווה לשקול את האופציה הזאת ככלי עזר להתמודדות עם קשיים כמפורט, יש לה כבר הרבה 'קבלות בשטח'.

למקומות, היכון רוץ!

*הטיפול באמצעות ריצה טיפולית מתאים לילדים החל מגיל 12.

*אנשים שיש להם בעיית רקע בריאותית כלשהי צריכים להביא אישור לטיפול.

ידעתם שיש דבר כזה 'ריצה טיפולית'? עכשיו אתם יודעים😊השילוב של ריצה ושיחות טיפוליות נשמע מהפכני והוא באמת כזה, סוג של 'פסיכותרפיה ניידת' אם תרצו. זיגמונד פרויד, מאחוריך😊. מזמן כבר ידוע שבכל פעילות ספורטיבית ישנו אלמנט שחרור, חידוש אנרגיות ותחושת סיפוק נפשי. עכשיו מסתבר שאפשר לתעל את זה ולשלב בין ספורט לבין טיפול נפשי. 'ריצה טיפולית' זה בדיוק ה'דבר' הזה.

הוסף תגובה