אני מרחף כמו פרפר ועוקץ כמו דבורה: על אגרוף קלאסי

"אני מרחף כמו פרפר ועוקץ כמו דבורה". כך אמר מוחמד עלי, מתאגרף אמריקאי מהמפורסמים בעולם. איגרוף קלאסי – מאומנויות הלחימה המוכרות ברחבי העולם. מדובר בספורט יוקרתי וסיזיפי אש במהלך השנים ידע למשוך אליו הן מקצוענים חדורי מטרה והן חובבנים דורשי מרחב להתפרקות ושחרור לחצים. למרות שמדובר בספורט עתיק יומין, הוא עבר תהפוכות רבות אשר הפכו אותו למה שאנחנו מכירים היום.

מאיפה זה התחיל?

עוד משחר ההיסטוריה, הלחימה בידיים חשופות תפסה מקום בחברה האנושית. הידיים שימשו מקור זמין ובטוח. המיקום שלהן, הזמינות והמיומנות שהן רוכשות במהלך החיים, מקנות לאיבר הזה יכולות הגנה והתקפה אינסטינקטיביות עבור האדם. עם זאת, הדרך ממכות ידיים אקראיות להגנה עצמית לאומנות לחימה מסודרת ובעלת חוקים וסדרים, עברה בעוד מספר תחנות.

התפתחות האיגרוף הקלאסי

כבר במשחקים האולימפיים הראשונים ביוון העתיקה, כיכב האיגרוף כענף מוביל. קיימים תיעודים היסטוריים לקרבות ועדויות אשר לוקחות אותנו עד לאלף השני לפני הספירה. עם זאת, אומנות הלחימה הספורטיבית כפי שאנו מכירים אותה היום, התפתחה בעיקרה, כמו הרבה אומנויות לחימה אחרות באימונים צבאיים. גם בעידן בו ברשותנו אמצעי לחימה רבים ומכוונים, קרים וחמים, נותר האגרוך הקלאסי מיומנות אשר משרתת את הלוחמים בסיטואציות רבות.

איגרוף קלאסי מודרני  

במאה ה-19 פורסמו באופן רשמי "חוקי קווינסברי לספורט האגרוף", אירוע זה ציין את תחילת דרכו של האיגרוף הקלאסי המודרני. החוקים, נועדו להגביר באופן משמעותי את רמת הבטיחות בקרבות האיגרוף. כמו כן, המשתתפים בקרבות האיגרוף הוגבלו במספר חוקים על מנת להסדיר את הספורט.

טרגדיה בענף

במשך רוב המאה ה-20 הקרבות התנהלו ללא הגבלת סיבובים. הניצחון בקרב הושג כשאר אחד המתמודדים נפל או נכנע. בשנת 1982, הלוחם דוק דו קים נפטר בעקבות פציעה בקרב. קרב זה היה אחד מן המתוקשרים ביותר בענף וסיפור זה מוכר כאחת הטרגדיות הגדולות בתולדות הספורט. בעקבות האירוע, הוחלט על ידי ארגוני האיגרוף העולמיים להגביל את הקרבות ל12 סיבובים.

חוקי המשחק

בימנו, קיימים שלושה סוגים מרכזיים של קרבות איגרוף. בשלושתם, החוקים זהים:

  1. מותר להכות רק עם הידיים
  2. מותר להכות רק עם ידיים סגורות ועם מפרקי האצבעות (לא עם יד פתוחה)
  3. מותר להכות רק לאזור הראש ופלג הגוף העליון

קרב איגרוף קלאסי חובבני

סוג הקרב הראשון הוא האיגרוף הקלאסי חובבני. סוג זה הוא הנפוץ ביותר ופונה לקהל יעד רחב. בקרבות אלו מתקיימים לרוב בין שלושה לשישה סיבובים כאשר כל סיבוב הוא בין 2 ל- 3 דקות כשבניהם בין דקה לדקה וחצי מנוחה.

קרב איגרוף אולימפי

הגיל המינימלי להשתתפות בקרבות אולימפיים הוא 17 ואילו הגיל המקסימלי הוא 34. מדובר בענף האולימפי היחיד אשר קובע גיל מקסימלי למתחרים. הקרבות האולימפיים נמשכים 4 סיבובים שכל אחד מהם אורך 2 דקות וביניהם דקה מנוחה. את הקרב ניתן לנצח באמצעות ניקוד או נוק-אאוט, המפסיד – יוצא מהתחרות. לקרב האולימפי מאפיין נוסף והוא ששני הלוחמים אשר זוכים בחצי גמר מקבלים מדליית ארד!

קרב איגרוף מקצועי

הסוג השלישי הוא איגרוף מקצועי. קרבות אלו נעים בין 12 ל-15 סיבובים, כל סיבוב אורך 3 דקות וביניהם מנוחה של דקה עד דקה וחצי. קרבות אלו, לעומת הקרבות האולימפיים חייבים להסתיים בהכרעה. קיימים ערבי קרבות איגרוף מקצועיים שבהם מספר הסיבובים והזמנים נקבעים מראש.

אימונים

בדומה לשאר אומנויות הלחימה, אימוני האיגרוף הקלאסי דורשים התמדה ומיומנות. מדובר באימונים אשר נבנים בהדרגה ומטרתם להפוך את המתאמן ללוחם תוך שמירה על הבטיחות שלו ושל חבריו לאימון. האימונים הם סיזיפיים, דורשים השקעה רבה וריכוז. הטמעת התנועות והמיומנויות היא איטית והדרגתית.

למי זה מתאים ?

איגרוף קלאסי יכול להתאים לכל אחד. אין לא הגבלה של גיל או מגדר כל עוד המתאמן בריא. כמו בהרבה ענפי ספורט אחרים, יש למאמן תפקיד מכריע. עליו להיות מנוסה וקשוב למתאמן ולמצב הבריאותי שלו. האימונים חייבים להיות מותאמים ולהתקיים תחת השגחה ובקרה מתמדת על מנת שלא יווצרו נזקים.

כדאי לנסות

משמעת וכבוד, שליטה עצמית, יכולת הגנה עצמית וקואורדינציה. כל אלו הם רק חלק מיתרונותיו של האיגרוף הקלאסי. כמו הרבה אומנויות לחימה אחרות הוא מעניק למתאמן זריזות ואינסטינקטים מפותחים וגם, מלמד אותם דבר או שניים על עצמם.

כל מה שרציתם לדעת על אגרוף קלאסי

הוסף תגובה