מה עדיף אימוני בוקר או אימוני ערב

העולם מתחלק לשני סוגי אנשים: אנשים שעושים את האימון שלהם מוקדם בבוקר, ואנשים שמעדיפים להתאמן דווקא בסוף היום. מחקר חדש קובע כי השעה ביום בה נעשה האימון עשויה להשפיע על יעילות ועל איכות האימון, על פי המין שלכם. מה הקשר?

ובכן דבר ראשון עלינו להתמודד עם השאלה האם ישנה שעה אידיאלית לביצוע אימוני ספורט? ובכן על פי המחקר התשובה היא: כן. אבל תלוי במין שלכם.

במחקר זה, שפורסם בכתב העת "Frontiers in Physiolog" " נטען שאצל נשים אימוני הבוקר שורפים יותר קלוריות, ואילו אימוני הלילה מחזקים את השרירים. אצל הגברים לעומת זאת אימוני הבוקר מגבירים את הכוח ואת מסת השריר, ואילו אימוני הלילה צורכים יותר קלוריות ושורפים יותר שומן.

בניסוי זה בחנו חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה סטייט, מכללת סקידמור ואוניברסיטת אריזונה סטייט, 56 אנשים – 30 גברים ו-26 נשים, בטווח גילאים של 25-55 שנים. האנשים שנבחרו להשתתף במחקר היו אנשים אשר הוגדרו כ"פעילים מאד" ברמה הספורטיבית, כלומר הם ביצעו מעל ארבעה אימונים בשבוע של יותר מחצי שעה במשך שלושת השנים האחרונות.

במהלך הניסוי שאורכו היה 3 חודשים, נחקרו השפעות האימונים על המתאמנים השונים. האימונים חולקו לארבעה סוגים: אימוני מתיחות, אימוני ספרינט אינטרוולים, אימוני התנגדות ואימוני סיבולת. כל הסוגים היו זהים מבחינת עצימות ונפח אימון. בכל יום התאמנו המשתתפים בסוג אימון זהה, אולם חלקם עשו זאת בשעות הבוקר (6:30 – 8:30), וחלקם עשו זאת בשעות הערב (18:00 – 20:00).

במהלך המחקר נמצא כי אצל הנשים אימוני הבוקר תרמו להפחתת השומן הביטני ושיפור מדדי לחץ הדם, ואילו אימוני הערב תרמו לחיזוק השרירים ושיפור ביצועי השריר. אצל הגברים התברר שאימוני הבוקר שיפרו את ביצועי השרירים, ואימוני הערב תרמו להורדת לחץ הדם, הגבירו את שריפת השומן והפחיתו את העייפות.

"נשים המתאמנות בבוקר שורפות שומן (במיוחד באזור הבטן), מורידות את לחץ הדם ומשפרות את ביצועי השרירים חלק הגוף התחתון" נאמר במחקר, "נשים המתאמנות בערב משפרות את ביצועי השרירים בחלק הגוף העליון, מגדילות את רמת הסיבולת והכוח, ומצב הרוח הכללי משתפר. אצל גברים לעומת זאת, אימוני בוקר או ערב מביאים לשיפור מסת השריר והכוח, אולם אימוני הערב תורמים להורדת לחץ הדם והעייפות, ומסייעים בשריפת השומן יותר מאשר אימוני הבוקר.

ההסבר מאחורי התופעה

המחקר אמנם בחן מדגם קטן יחסית, אולם דומה שניתן ללמוד ממנו ולתת מספר הסברים לתוצאותיו. ההסבר הראשון נוגע לקשר ההדוק שיש בין שינה להורמונים. "קיים הבדל בין דפוסי השינה של גברים ונשים, הבדל היכול להסביר את הפער בין המינים בנוגע לשעות האימון האידיאליות" מסבירה לכתב העת "Healthline" המאמנת מייגן ג'ונסון מקולו מהאקדמיה לרפואת ספורט. "ייתכן ואפשר להשתמש במחקר זה על מנת ליצור תוכנית כושר אופטימלית המבדילה בין נשים לגברים בהתאם לסוג האימון – אירובי או אנאירובי. ההבדלים בדפוסי השינה עשויים להשפיע על סוג האימון המתאים לכל מין"

ההורמונים בגופנו מיוצרים במהלך השינה. מחזור השינה הנשי שונה ממחזור השינה הגברי, כך שנשים נמצאות בשינה עמוקה זמן רב יותר מגברים. המאמנת מקולו טוענת כי: "מסיבה זו, נשים ערניות יותר בשעות הבוקר מאשר גברים.

מכיוון שכך, נשים המתאמנות בבוקר שורפות יותר שומן היות והן ערניות יותר ומבצעות את התרגילים בצורה טובה יותר מאשר הגברים. הגברים נעשים ערניים יותר בשעות הערב, כך שייתכן וכדאי לגברים לדחות את האימון לשעות אלה".

"נוסף על כך, אחד ההורמונים המשפיעים על שריפת השומן הוא הקורטיזול, הורמון אשר נמצא בשיאו בשעות הבוקר. רמות הקורטיזול משתנות בהתאם למחזור היממה ובהתאם לרמת הלחץ בה נמצא האדם. אימוני הבוקר מנצלים את רמת הקורטיזול כדי "לשרוף" את הלחץ, כך שמומלץ לשני המינים לבצע אימונים אירוביים בבוקר" מסכמת המאמנת מקולו.

מכל מקום חשוב לומר שמחקרים רבים בעבר הוכיחו שאימוני בוקר יעילים יותר להשגת שינה טובה, להורדת לחץ הדם, להגביר את תחושת הרוגע במהלך היום ולהוריד במשקל.

אימוני ערב תורמים להגברת מסת השריר, חיזוק הסיבולת והכוח של המתאמן, ומתאימים לאנשים הנוטים ללכת לישון בשעות מאוחרות. בנוסף לכך אימוני ערב יכולים לסייע למתאמן לסכם את היום שעבר, ולהפחית את הלחץ שנצבר במהלך היום.

מה עדיף – אימוני בוקר או אימוני ערב? תלוי!

הוסף תגובה