מחקר חדש אשר תוצאותיו פורסמו לאחרונה מביא בשורה משמחת וקובע – אימון יומי קצר של קצת יותר מעשר דקות, יכול לגרום לירידה במשקל ולתוצאות טובות ביותר, לא פחות מאימונים ארוכים ומפרכים.
התדמית המוכרת של תהליך ירידה במשקל כוללת בדרך כלל דיאטה, הפחתה בצריכת הסוכרים והפחמימות, לצד פעילות גופנית אינטנסיבית, לרוב אירובית הדורשת שעות ארוכות של השקעה ומאמץ גופני.
לצד זאת, לאימונים קצרי הטווח התפתחה תדמית של אימונים אשר אינם משפיעים על הגוף, לא לטווח הקרוב מבחינת ירידה במשקל, ולא לטווח הרחוק מבחינת בריאות הגוף.
בעקבות התדמית הזו, אנשים רבים נרתעים מלהיכנס לכושר, הן בגלל ההשקעה המרובה והכוחות הנפשיים שתהליך כזה דורש, והן בגלל הזמן הרב שצריך להיות מושקע בו, והתדמית השלילית של האימונים הקצרים.
אז מה השתנה בעקבות המחקר, אשר מאפשר קביעה הנוגדת את מה שהרבה אנשים חושבים על פעילות גופנית?
השפעה על הבריאות לאורך זמן
במהלך המחקר נבדקו התגובות של לא פחות מ- 411 גברים ונשים, לפעילות גופנית עצימה באורך של כ- 12 דקות, שהתבצעה על בסיס יומי. המחקר התבסס על נתונים שנאספו ממחקר הלב Framingham, מחקר ידוע אשר אסף נתונים לאורך שלושה דורות שונים של אנשים, וכך יצר בסיס ידע המאפשר להבין כיצד חתימות מטבוליות השפיעו על אנשים שונים לאורך שנים רבות, וכיצד מצבם הבריאותי הכללי השתנה.
המחקר החדש מצא כי תרגול של אימון אינטנסיבי יומי אך קצר, מניב תוצאות מעוררות פליאה, כאשר אימון כזה משפיע על מעל ל- 80 אחוזים מהמטבוליטים במחזור הדם. פירוש הדבר הוא השפעה על בריאות הגוף לטווח הארוך, אך כדי להבין את היתרונות של התוצאות הללו במלואן, יש לברר קודם מהו אותו מטבוליט מדובר.
מהם מטבוליטים
מטבוליט הינו שם כולל לכל התרכובות השונות המיוצרות בגופנו במהלך תהליך חילוף החומרים, הקרוי מטבוליזם. את חלק מן המטבוליטים נשאף לצמצם, כגון המטבוליט גלוטמט אשר קשור למחלות לב ולסוכרת, ואת חלקם רצוי להעצים כגון המטבוליטים המשפיעים על אריכות הימים. כלומר, המטבוליטים אינם "רעים" או "טובים", אלא יש לשאוף לאיזון של כל אחד מהם.
המטבוליטים מתחלקים לשתי רמות עיקריות.
- מטבוליטים ראשוניים הם תרכובות חיוניות אשר הגוף חייב אותן על מנת להתקיים, והן מאפשרות את התחזוקה השוטפת של תאי הגוף. דוגמאות למטבוליטים כאלו הינם אנזימים מסוימים, נוקליאוטידים וחלבונים מסוימים, וחלק מהם יווצרו במהלך פעילות ספורטיבית.
- מטבוליטים משניים הינם בעלי חשיבות ומהווים תמיכה במערכות הגוף, אך אינם חיוניים לו, כגון פיגמנטים וחומרי הגנה נוספים. לרוב סוג זה נוגע לקשר שבין הגוף לסביבה שלו.
הסוג הנוגע אלינו הוא כמובן המטבוליטים הראשוניים, שכן במידה והם נמצאים באיזון מיטבי, הם מבצעים תהליכים החיוניים לגוף ולבריאותו. פעילות מרובה של מטבוליטים מצביעה על פרופיל קרדיו מטבולי מאוזן, ועל בריאות של הלב ושל כלי הדם, בעיקר לטווח הארוך.
יתרונות השיטה
כאמור, מעל לשמונים אחוזים מהמטבוליטים שבמחזור הדם הושפעו מהפעילות הגופנית גם כאשר היא ארכה רק 12 דקות. נתון זה מראה כי גם פעילות קצרה מאוד מאפשרת יצירת גוף בריא יותר, והינה בעלת השפעות חזקות לאורך זמן.
השפעה על פעילות המטבוליטים השונים הינה יתרון ידוע של הפעילות הגופנית, אך החידוש של המחקר הינו במציאה כי גם פעילות קצרה יכולה לספק זאת, ולהשפיע דרך אותם מטבוליטים על תהליכים קריטיים בגוף כגון עמידות לאינסולין, עקה חמצונית, תגובות כלי הדם, דלקות ואף אריכות ימים.
אחת התוצאות הבולטות של הניסוי הייתה בנוגע למטבוליט גלוטמט, שכאמור הינו מטבוליט הגורם לתהליכים שליליים ולמחלות, כאשר נרשמה ירידה של 29% בקרב משתתפי הניסוי.
מחקרים נוספים
מחקר זה אינו היחיד שקובע כי פעילות גופנית קצרת טווח יכולה להועיל רבות לגוף האדם. בשנים האחרונות עוד ועוד מחקרים מוצאים יתרונות נוספים לפעילות קצרה בעצימות גבוהה, כאשר מייחסים לה יכולת להילחם בסרטן, להגביר את הזיכרון, וכמובן לתרום לירידה במשקל.
במידה ורוצים לרדת במשקל, חשוב לזכור כי פעילות גופנית היא לא מישור העבודה היחיד, ולכן יש לשלב דיאטה כזו או אחרת על מנת להשיג את הירידה הרצויה במשקל, לצד היתרונות הבריאותיים שמביאה איתה הפעילות הגופנית העצימה והקצרה.