דרכים להורדת לחץ הדם

לחץ דם גבוה הינו אחד מגורמי המוות הנפוצים ביותר בעולם המערבי. לעיתים קרובות לחץ דם גבוה אינו מתבטא בסימפטומים חיצוניים, תכונה אשר הקנתה לו את הכינוי "הרוצח השקט". במאמר זה נסקור בקצרה את הסיבות הגורמות לעלייה בלחץ הדם ואת הדרכים להתמודדות עם תופעה זו.

מה זה בכלל לחץ דם?

הלב בגופנו מתפקד כמשאבה המזרימה את הדם דרך מערכת ההובלה. הדם מוביל חומרים חיוניים לכל חלקי הגוף למשל חמצן, מזון, תאי חיסון וכו', ומסייע בסילוק הפסולת החוצה מהגוף.

הדם מונע לכל התאים על ידי לחץ מסוים, לחץ הנקבע על ידי מספר גורמים. את לחץ הדם נהוג למדוד ביחידות לחץ של מ"מ כספית (ממ"כ), כאשר הטווח התקין הינו 120/80 ממ"כ, ולחץ שאינו תקין הינו 140/90 ממ"כ ומעלה.

הסיבות לעלייה בלחץ הדם

לחץ הדם מבטא את דחיסות הדם הזורם בעורקים ובוורידים בגופנו. ככל שהדם סמיך יותר, או שהצינורות צרים יותר, כך לחץ הדם בגופנו גבוה יותר. הסיבות לעלייה בלחץ הדם הן רבות, חלקן גנטיות, חלקן קשורות לאורח חיים (אכילה, עישון, ספורט וכדו'), וחלקן נובעות ממחלות שונות.

מהן הבעיות בלחץ דם גבוה

כפי שציינו, במקרים רבים לחץ דם גבוה אינו גורם לסימפטומים או לבעיות עד שלב מתקדם מאד, עת הוא מתפרץ בצורה עוצמתית.

לחץ הדם הגבוה עשוי לפגוע בדפנות של כלי הדם ולגרום לשבץ. בנוסף, כאשר מדדי לחץ הדם גבוהים מהתקין, התאים בפריפריה של הגוף אינם מקבלים מספיק דם, מצב הגורם למספר בעיות העשויות להתבטא למשל בכאבי ראש, סחרחורות, כאבים בחזה, ראייה מטושטשת ועוד.

מהן הדרכים להורדת לחץ הדם:

תזונה נכונה

בכדי להוריד את לחץ הדם הדבר הראשון שיש לעשות הוא להפחית את צריכת הנתרן הנכנס לגופנו. הכנסת מלחים לגופנו גורמת לעלייה בריכוז הנתרן בדם, עלייה הגורמת לגוף להגיב בהוצאת נוזלים מהתאים אל תוך הדם כך שלחץ הדם עולה. בנוסף, כדאי לצרוך מזון דל שומן כמו פירות, ירקות, קטניות, בשר עוף וכדו'.

רצוי להימנע מצריכת סוכרים, שומנים, בשר אדום, משקאות אלכוהולים וכדו'. חשוב מאד להרכיב את התפריט יחד עם תזונאי מקצועי על מנת לוודא שצריכת המזון שלכם מאוזנת ומספקת את כל היסודות הנדרשים לגוף.

טיפול תרופתי

את הטיפול התרופתי ניתן לחלק למספר קטגוריות הפועלות בדרכים שונות להורדת לחץ הדם:

  • תרופות משָתנות – תרופות מסוג זה מגבירות את ייצור השתן בגוף, דבר המדלל את הדם ומסייע בהורדת רמת הצמיגיות.
  • תרופות מרחיבות – תרופות אלה מרחיבות את העורקים והוורידים באמצעות רצפטורים ואנזימים שונים, הרחבה הגורמת לירידה בלחץ הדם.
  • תרופות חוסמות סידן – במנגנון זה חוסמות התרופות את תעלות הסידן הנמצאות על דפנות העורקים הוורידים, ומונעות מהם להתכווץ באופן חופשי. חסימת התעלות גורמת להרפיה של התעלות ומרחיבה את כלי הדם.

חשוב לציין שטיפול תרופתי מאופיין לעיתים קרובות באי שיתוף פעולה מצד המטופל, היות והוא גורם לתופעות לוואי רבות הגורמות למטופלים להפסיק את נטילת התרופות.

עישון

העישון גורם לנזקים כבדים למערכות הגוף שלנו, ולעיתים קרובות הוא מוביל לעלייה בלחץ הדם. העישון מעודד הצטברות חומרים בכלי הדם, גורם למחלות לב, ומוביל לירידה באלסטיות של כלי הדם. בכדי להוריד את לחץ הדם כדאי להפסיק את העישון לחלוטין או לצמצם את צריכת הסיגריות באופן משמעותי.

ספורט

פעילות ספורטיבית מועילה לגוף באספקטים רבים, בין השאר בהורדת לחץ הדם. אימון אירובי מספר פעמים בשבוע מסייע לשמירה על לחץ דם תקין, ועל פעילות לבבית בריאה.

חשוב לדעת שטיפול בלחץ הדם הגבוה נעשה בעיקר באמצעות פעילות אירובית, דוגמת שחייה, הליכות ארוכות או ריצות, ולא באמצעות פעילות אנאירובית המועילה לגוף בדרכים שונות.

ירידה במשקל

לחץ דם גבוה עשוי לנבוע ממשקל עודף, כך שהורדה במשקל עשויה לסייע בהורדת לחץ הדם. משקל עודף מוביל להיווצרות משקעים בכלי הדם ובהיצרות העורקים והוורידים, דבר הגורם לעלייה בלחץ הדם ומעודד מחלות לב.

סיכום

לחץ דם גבוה מתגלה לעיתים קרובות בדיעבד כשכבר מאוחר מדי. בעזרת הקפדה על אורח חיים בריא וביצוע פעילות ספורטיבית בסיסית ניתן להתמודד עם בעיה זו, ולהשיב את לחץ הדם לרמתו התקינה. כדאי לבצע את הפעולות הללו בשלב מוקדם, על מנת למנוע מהמצב להחמיר ולהתפרץ באופן פתאומי, התפרצות העלולה להיות מסוכנת ואף קטלנית.

דרכים להורדת לחץ הדם

הוסף תגובה