אימונים גופניים, במיוחד אימוני בוקר, הנעשים ללא הכנה תזונתית, וללא אכילה מקדימה עשויים לגרום למגוון בעיות בריאותיות, למשל: לחץ, ירידה במסת השריר, בעיות עיכול ושריפת שומנים חלקית. יציאה לאימון על בטן ריקה היא החלטה הנושאת משמעויות רבות – לטוב ולרע.
עולם הספורט קרוע בשאלה האם נכון לאכול ארוחת בוקר לפני האימון או שמא עדיף לשמור את הארוחה לאחר האימון. אספנו עבורכם את הטיעונים המרכזיים של כל אחד מהצדדים, והבוחר יבחר:
סיבות בעד אימון גופני על בטן ריקה:
האימון יהיה מרזה יותר
בעת פעילות אירובית, גופנו צורך אנרגיה העשויה להגיע ממספר מקורות שונים. יש מאגרי אנרגיה זמינים יותר, דוגמת סוכרים (פחמימות), ויש מאגרים עמוקים יותר דוגמת חלבונים או שומנים. את מאגרי השומן שומר גופנו בשביל להתחמם ובשביל מצבי חירום בהם הגוף חווה רעב קיצוני. כאשר אנו אוכלים לפני האימון אנו בעצם מגישים לגוף מאגרי אנרגיה זמינים לצריכה, וגורמים לו לוותר על שריפת השומנים.
מחקרים מראים כי אימון אירובי הנעשה ללא אכילה מקדימה שורף שומן בכ-20% יותר מאימון מקביל אשר נעשה על בטן מלאה.
המשך היום שלכם ייראה אחרת
מחקר מעניין מראה שאימון אירובי, למשל ריצה, על בטן ריקה גורם למתאמן לצרוך פחות אוכל ביום שלאחר האימון. מחקר זה נוגד מעט את האינטואיציה, ונעשו מספר ניסיונות להוכיח את הצד ההפוך. זה המקום להזכיר שקשה לקבוע באופן חד משמעי את הטענות הללו, היות ומעורבים בניסויים מספר גורמים המקשים על דיוק התוצאות.
רמת הסוכר בדם שלכם תהיה טובה יותר
כפי שציינו, גופנו צורך אנרגיה ממאגרי הסוכר בגופנו. בהסתכלות ראשונית – אימון ללא אכילה מוקדמת יגרום לצניחה ברמת הסוכר בדם מכיוון שהגוף יצרוך את כל הסוכרים הזמינים בבת אחת. עם זאת, מחקרים רבים מראים שהגוף לומד לנצל את הסוכרים בצורה טובה יותר, למשל על ידי שיפור תעלות האינסולין, כך שאימון על בטן ריקה בעצם מפחית את הסיכון לחלות בסוכרת.
מערכת העיכול שלכם רק תרוויח מזה
התעמלות על בטן ריקה מסייעת למנוע הרבה מבעיות העיכול כמו גזים, התכווצויות בבטן, שלשולים וכדו'. מתעמלים רבים מעידים על כך שאימוני בוקר על בטן ריקה מסייעים לפתור בעיות אלה, או לפחות לצמצם את התופעות הללו. חשוב להדגיש שלא מצאנו עדיין מחקרים מבוססים בנושא זה, וייתכן והחוויה שלכם תהיה הפוכה מזו שכתבנו. עם זאת, במידה ואתם סובלים מבעיות עיכול – אנחנו ממליצים לתת לזה צ'אנס.
סיבות נגד אימון על בטן ריקה:
האימון לא יהיה מרזה יותר
אנחנו מודעים לכך שכותרת זו אומרת בדיוק הפוך מהכותרת המקבילה, אולם מחקרים אחרים מצביעים על כך שבטווח הארוך אימונים על בטן ריקה זהים בדיוק לאימונים על בטן מלאה מבחינת רמת שריפת השומן. סתירה זו עשויה לבלבל אתכם, אולם ייתכן ובסעיף הבא ניתן יהיה ליישב את המחקרים הללו באופן המניח את הדעת.
אימונים על בטן ריקה מעצימים חרדה
גופנו מפריש הורמונים שונים בתגובה לתנאים או מצבים שהגוף נדרש להתמודד איתם. אחד ההורמונים המופרשים כתגובה למצבי לחץ הוא הורמון הקורטיזון הקרוי גם "הורמון הלחץ". אימונים הנעשים על בטן ריקה גורמים לגופנו להפריש קורטיזון ברמות גבוהות מהרגיל, כנראה מכיוון שהמערכת מזהה שהגוף מצוי במצוקה. הורמון זה גורם לנו להרגשה לא נעימה, וגורם לגוף לאגור שומנים מתוך הבנה שאנחנו בפני סכנה או משבר. נקודה זו עשויה להסביר מדוע אימון בודד על בטן ריקה שורף יותר שומן, אולם בטווח הארוך השומן הזה נאגר מחדש הודות להורמון הלחץ העולה בגופנו.
מחקר נוסף קובע כי אימונים ללא אכילה מקדימה משגעים את המערכת ההורמונלית, ומוציאים אותה מאיזון. גופנו בכלל, והמערכת ההורמונאלית בפרט, בנויים על מחזורים קבועים, ואימון על בטן ריקה גורם למחזורים להתערבב ולהשתנות.
האימון יפתח את השרירים פחות
כפי שכבר ציינו, בעת פעילות אירובית גופנו צורך אנרגיה ממקורות שונים. המקור הזמין ביותר הינו פחמימות, ולאחר מכן פונה הגוף למקורות עמוקים יותר כמו חלבונים (המצויים בשרירים) או שומנים. כאשר גופנו שורף קלוריות ללא ארוחה מקדימה, הוא מתחיל לפרק את החלבונים המצויים בשרירים, כך שהאימון פוגע במסת השריר שלכם. אימון ללא ארוחה מקדימה ישרוף לכם יותר שומנים, אולם הוא גם עשוי לפגוע לכם במסת השריר.
באימון תגיעו לתוצאות פחות טובות
מחקרים רבים מראים שצום לפני האימון פוגע בביצועים של המתאמן, וגורם לו להשיג תוצאות פחות טובות. מסקנה זו הגיונית למדי כאשר אנו בוחנים את רמת התפקוד שלנו לאחר צום בשלל ההיבטים של חיינו, כך שאם אתם עומדים בפני אימון תחרותי או ניסיון לשבירת השיא האישי שלכם – כדאי שתאכלו משהו לפני האימון.
סיכום
במאמר זה הצגנו בפניכם מספר טיעונים התומכים באימון על בטן ריקה, וכנגדם הצגנו מספר טיעונים התומכים בארוחה קטנה לפני האימון. חשוב להבין שאימון גופני הוא תחום אינדיבידואלי מאד, וקשה לקבוע דברים חד משמעיים בנושא זה. מסיבה זו, ההמלצה הטובה ביותר היא להתנסות בעצמכם במגוון השיטות, ולהבין כיצד הגוף שלכם מגיב לתנאים השונים. מכל מקום – בין אם תחליטו להתאמן על בטן ריקה ובין אם תחליטו להתאמן על בטן מלאה – חשוב מאד לאכול באופן בריא ומזין כך שהגוף שלכם יקבל את כל חומרי הבניין שהוא זקוק להם, ואתם תהנו מהמשך יום בריא ומהנה.