הליכה מהירה עשויה להוביל לאריכות ימים

לשימוש בהליכה מהירה בתור ספורט קיימת תדמית שלילית למדי. יש שיגידו שזוהי פעילות ספורטיבית לעצלנים או לאנשים מבוגרים בלבד, ויש שיטענו שהיא פשוט אינה תורמת תרומה משמעותית ואין ביכולתה לשפר את המצב הבריאותי.
אך חוקרים מצאו לאחרונה כי ההליכה המהירה טומנת בחובה יתרונות רבים, גם אם מקובל לרוב לחשוב כי ניתן להשיג אותם רק על ידי פעילויות עצימות יותר כגון ריצה או אימון כושר אינטנסיבי.
על פי מחקר שנערך בבריטניה, אחד מהיתרונות האלו הוא אריכות ימים.

המחקר של אוניברסיטת לסטר

פרופסור המתמחה בפעילות גופנית ובבריאות באוניברסיטת לסטר, פרופסור תומאס ייטס, פרסם לאחרונה מחקר אותו ערך על מנת לבדוק את היתרונות של ההליכה מהירה אל מול הריצה.
בתום המחקר, בראיון לאתר דיילי מייל, השווה בפרופסור בין ריצה להליכה בצורה הפוכה מהמקובל, וטען כי "שום דבר לא ייתן לך את התועלת של הליכה מהירה, אלא אם כן אתה רץ". כלומר, ריצה הינה טובה כמו הליכה מהירה, ולא להפך.
על פי פרופסור ייטס, מהירות ההליכה מהווה אינדיקציה לרמת הכושר של ההולך, ומי שהולך מהר יותר, יכול להוסיף כ-20 שנה לתוחלת חייו.
את מחקרו ערך פרופסור ייטס בקרב כ-400,000 נבדקים, כולם בגיל העמידה.
המחקר הינו נרחב מאוד בכמות המשתתפים בו, ולכן נעזר ייטס במאגר הביובנק בבריטניה, המאגר אשר ברשותו נמצא התיעוד הבריאותי של יותר מחצי מיליון מתושבי המדינה.
המחקר בדק את מצבם הבריאותי של אנשים שהקפידו על הליכה מהירה לאורך זמן.
תוצאות המחקר הראו כי בריאות הגוף של האנשים אשר הלכו בצורה איטית, כלומר פחות מ-3 קמ"ש, הייתה גרועה בהרבה, וכללה סיכויים גדולים פי כמה לחלות במחלות שונות.
המחקר אף הצביע על כך כי ההליכה המהירה תרמה לסיכויים של הגוף להתמודד מול נגיפים וזיהומים שונים, כדוגמת נגיף הקורונה, כאשר הסיכוי ללקות בקורונה חמורה היה גדול פי 2.5 בקרב האנשים שהולכים לאט, והסיכוי למות ממנה היה גדול פי 3.75.
נתונים אלו נכונים לגבי אנשים אשר הולכים לאט, גם כאשר הם בעלי משקל בריא ותקין על פי מדד ה- BMI, ואפילו לגבי אנשים שמדד ה-BMI שלהם גבוה יחסית, אך הולכים בצורה מהירה.

יתרונות ההליכה המהירה

היתרונות המיוחסים להליכה מהירה הינם רבים ומגוונים, כאשר חלקם מפורט להלן.

  1. שיפור פעילות הלב – כאשר הגוף רגיל לרמת מאמץ מסוימת, כושר הפעילות של הלב ושל כלי הדם משתפר ומתייעל, על ידי התחזקות של שרירי הלב.
  2. שיפור היכולת להשתמש בחמצן – אחד האינדיקטורים המרכזיים לקביעת רמת הכושר של האדם היא היכולת של גופו להשתמש בחמצן ובמערכת הנשימה בצורה מיטבית, מכיוון שהיא משתפרת משמעותית כאשר האדם מבצע פעילות גופנית טובה ויעילה.
  3. בניית שרירים – במהלך הליכה מהירה, שרירים רבים מתחזקים, ביניהם שרירי השוקיים, השריר הארבע ראשי ושרירי הליבה. ככל שהשרירים של האדם מפותחים יותר, כך קצב חילוף החומרים שלו הינו מהיר יותר גם כאשר הגוף שרוי במנוחה. תהליך המטבוליזם הופך ליעיל מאוד, מה שמקנה לגוף את היכולת להוריד במשקל ולהימנע מהצטברות של שומנים.
  4. שריפת שומן – שריפת שומן מתרחשת בגוף בעיקר במהלך פעילות בעצימות נמוכה עד בינונית, כאשר פעילות בעצימות גבוהה גורמת בדרך כלל לשימוש במאגרי הפחמימות בתור מקור זמין לאנרגיה, ולא במאגרי השומנים.
  5. בניית סיבולת לב ריאה – כמו רוב הפעילויות הגופניות האירוביות, גם ההליכה המהירה מקנה לגוף את היתרונות בפיתוח סיבולת הלב ריאה שלו.

בנוסף, להליכה המהירה ישנם יתרונות אשר אינם קשורים ישירות לתוצאות בריאותיות, כאשר הבולט שבהם הינו הזמינות שלה. ניתן להגיע לאותם הישגים בריאותיים על ידי מאמץ מינימלי של הפיכת ההליכה שלנו למהירה יותר.

אז מה זה אומר הליכה מהירה?

אם כבר שוכנעתם ביתרונותיה של ההליכה המהירה, וברצונכם להתחיל להגביר את קצב ההליכה שלכם, מומלץ לשים לב כי אתם באמת מגיעים לקריטריונים של ההליכה המהירה, אשר דרכם ניתן להגיע לכל היתרונות הבריאותיים הללו.
הליכה מהירה מוגדרת כהליכה של כ-100 צעדים בדקה לכל הפחות, מה שלרוב יוצר קצב של כ-5 קמ"ש. עם זאת, במעבר ל-6 קמ"ש, התקדמות של קמ"ש אחד בלבד, ניכרים אחוזי הצלחה ותועלת מוגברים.

הליכה אריכות ימים

הוסף תגובה