בתקופת המלחמה בה אנו נמצאים, אנשים רבים נכנסו לחרדות כאלו ואחרות מסיבות שונות, ומחפשים דרכים מגוונות להתמודד איתן ועם עוד מאפיינים נוספים כדוגמת פחד ודיכאון בצורה טבעית. לצד השיטות המוכרות לכולנו שהן מדיטציות, נשימות עמוקות, הליכו, ריצות ופעילות אירוביות נוספות, נמצא מחקר חדש שמוכיח כי פעילות אנאירובית, הלוא היא אימוני כוח, מסייעת גם היא בהחלט בהפחתת הלחץ והחרדה, ועל הדרך כמובן גם מסייעת לשמור על גוף חטוב ונאה. מאיפה המחקר הזה צץ פתאום ואיך זה בדיוק עובד? המשיכו לקרוא ותגלו הכל.
מהם אימונים מסוג אימוני כוח?
אימוני כוח, הידועים גם כאימונים אנאירוביים או אימוני התנגדות, הם סוג מסוים של אימונים בעולם הספורט והכושר, בהם המתאמן מבצע תרגילים שכוללים התנגדות כזו או אחרת כנגד משקל מסוים ובאמצעות כוח הכבידה הטבעי, ובכך מאפשר ביצוע אימונים באופן ממוקד על שרירים מסוימים בגוף. אימונים אלו יכולים להתבצע באמצעות אביזרים שונים כגון גומיות כוח ומשקולות, יכולים להתבצע באמצעות מכונות ומתקני אימון ייעודיים, ואף יכולים לבוא לידי ביטוי באמצעות עבודה עם משקלי גוף.
אימוני כוח והתמודדות עם חרדות – מה הקשר?
מחקר שנערך לאחרונה, מצא כי ישנו קשר ישיר בין התמודדות עם חרדות אשר מלוות רבים מהאוכלוסייה בימים קשים אלו, לבין אימוני הכוח שעליהם פירטנו ממש עכשיו. במחקר, עקבו חוקרים אחרי קבוצה בת 28 משתתפים בממוצע גילאים של 26 במשך 8 שבועות. חשוב שכלל המשתתפים לא חוו איזשהם חרדות או לחצים, אלא היו במצב נפשי רגוע לחלוטין. במהלך 8 השבועות האלו, חילקו החוקרים את המשתתפים ל 2 קבוצות, כאשר קבוצה אחת ביצעה באופן שיטתי ומבוקר אימוני כוח, ואילו הקבוצה השנייה לא ביצעה דבר. אימוני הכוח כללו שני סוגים עיקריים של תרגילים:
- משקל גוף – תרגילים כאמור המבוססים על התנגדות באמצעות משקל גוף כגון "כפיפות בטן" ו "שכיבות סמיכה".
- אימוני מכשירים – תרגילים שבוצעו באמצעות מכשירים כאלו ואחרים כגון מוט אימון עבור הוספת התנגדות במהלך תרגילי סקוואט, משקולות יד חופשיות וכדומה.
בסוף המחקר, התבקשו המשתתפים למלא שאלון שממצאיו העלו כי ביצוע תרגילי כוח אכן מפחית בצורה משמעותית חרדות ותסמיני חרדה שונים בקרב מבוגרים.
אימונים אנאירוביים כמסייעים בהתמודדות עם חרדות
השאלה המתבקש כעת היא "איך זה הגיוני שהאימונים הפחיתו את החרדה בקרב המתאמנים?". ובכן לכך ישנם מספר הסברים.
הסבר ראשון – תפיסה פסיכולוגית ופיזיולוגית
ההסבר הראשון טוען כי בעת פעילות אנאירובית, משתנה התפיסה הכללית שלנו כתוצאה מכך שמשתחררים בגוף שלנו הורמונים שנקראים אנדורפינים. הורמונים אלו אחראים על התחושה הכללית שלנו וכן על תחושת הבריאות בגוף. ככל שישנם יותר הורמונים כאלו במחזור הדם, כך נרגיש טוב יותר עם עצמנו, ובהתאם נהיה רגועים ושלווים יותר.
הסבר שני – פעילות גופנית מסייעת בהפגת מתח
ההסבר השני מתייחס לאימוני כוח כפעילות גופנית באופן כללי, וכידוע לרובנו פעילות גופנית זו כמו גם ריצה, רכיבה על אופניים ועוד, מסייעות בהורדת המתח, הלחץ והחרדה. טענה זו, מעלה איתה את העובדה כי אין במחקר הזה בלבד על מנת לאבחן קשר ישיר בין אימוני כוח להפגת חרדות.
הסבר שלישי – התמודדות עם אתגרים
חוקרים מסוימים הסיקו כי אימוני כוח יוצרים אצל המתאמנים תחושת ביטחון עצמי שמסייעת להם להתמודד עם החרדות בצורה טובה יותר. ביטחון עצמי זה נבנה הודות ליעדים האישיים שהציבו לעצמם המתאמנים במהלך 8 השבועות וכמובן עמדו בהם. בכך, הוכיחו לעצמם כי הם מסוגלים להתמודד באופן עצמי עם אתגרים, דבר שהשליך כמובן על היכולת להתמודד עם החרדות.
קדימה, בואו נתחיל להתאמן!
אז לסיכום, אימוני הכוח בהחלט מהווים אמצעי מעולה להתמודדות עם חרדות ומצבי לחץ, במיוחד בתקופה כזו. אימונים אלו יכולים להתבצע גם במרחב הבית הפרטי, באמצעות משקל גוף או אפילו בעזרת אביזרים בסיסיים כגון משקולות ביתיות. מומלץ לקיים את האימונים האלו לפחות פעמיים בשבוע, ולשלב לצידם גם אימוני סיבולת לב-ריאה. אז קדימה, שיהיה אימון יעיל, טוב והכי חשוב – רגוע!