אימוני כושר הינם חלק חשוב ביותר מניהול אורח חיים בריא, אך לא הרבה מודעים לכך שניתן גם לפגוע בגוף שלנו בטעות אגב האימון. פגיעות כאלו יכולות לבוא לידי ביטוי במגוון רמות, החל מכאבים קלים והיתפסות של השרירים, וכלה בפציעות ספורט בעלות השלכות לטווח ארוך.
פציעות במהלך אימון יכולות להיגרם גם כתוצאה מחוסר זהירות המובילה לתאונה, לנפילה או להחלקה, וגם כתוצאה מאימון בצורה לא נכונה אשר גורם לנזק פנימי בשרירים ובגוף. את הסוג האחרון קשה יותר למנוע, מכיוון שקשה יותר להבין את מקורו והוא נוצר באופן תהליכי והדרגתי יותר, המקשה על אבחון. לכן, חשוב מאוד לדאוג לביצוע התרגילים באימון באופן אשר אינו מסכן אתכם.
הקורונה השפיעה גם על אימוני הכושר
במהלך תקופת הקורונה, אתגר זה הפך למורכב אפילו יותר מאשר בשגרה, שכן סגירת חדרי הכושר וצמצום היכולת להיפגש עם מאמן אישי או מומחה בתחום שיכול לספק הדרכה, עלולים לגרום לטעויות רבות במהלך האימון, שהמתאמן אפילו לא מודע אליהן.
אימונים בזום מאפשרים מתן של מענה חלקי לבעיה זו, מכיוון שהם מתבצעים בליווי מדריך, ויש שאפילו יעדיפו את האימונים מסוג זה מפני שהם חוסכים את זמן ההגעה אל המכון והחזרה ממנו, ומאפשרים כך ביצוע פעילות ספורטיבית באופן נגיש יותר.
אז ממה בכל זאת כדאי להיזהר?
- מניעת תאונות
הפן הראשון אשר ראוי לדאוג לו הוא הפן הבטיחותי. על מנת להימנע מתאונות ומפציעות כתוצאה מנפילות או פגיעות במהלך האימון, ישנם מספר צעדים שעלינו לנקוט.
- ציוד הכושר – בעת ביצוע אימון ביתי, אנו עושים שימוש באמצעי הכושר שיש לנו בבית, אשר לרוב אינם מקצועיים וכמובן שאינם איכותיים כמו הציוד המסופק בחדר הכושר.
לכן חשוב מאוד לוודא את תקינות הציוד איתו נבצע את האימון, בין אם זה ציוד המיועד לספורט ובין אם זה פתרון ביתי אחר. למשל, שרפרפים אשר אינם מיועדים לצרכי אימון עלולים להיות לא יציבים מספיק בפני קפיצות והפעלת הכוח הנדרש באימון, ולכן עשויים להתפרק ולגרום לנפילות ולפציעות. - תנועות והתאמה למרחב – לא לכולנו יש חללים מספיק רחבי ידיים על מנת לאפשר אימון מיטבי ללא כל התאמות. במידה ויש צורך לעשות התפשרויות בנוגע לגודל החלל בו מתבצע האימון, חשוב לשים לב כי גם התנועות שלנו בתוך תרגילי האימון, וגם האימון עצמו אותו נבחר לעשות, מותאמים לחלל יחסית קטן, על מנת למנוע תאונות. בנוסף, יש לנקות את הסביבה מחפצים מיותרים העלולים לגרום למעידות, ולוודא כי תינוקות או חיות לא יכולות לעבור באזור ולהפריע לאימון או להיפגע ממנו. יש לשים על כך דגש במיוחד במהלך אימון בזום, בו אנו מרותקים למסך, אנו עשויים לא לשים לב למה בדיוק הגוף שלנו עושה ואיפה הוא נמצא בכל רגע ורגע ביחס לחדר, לחפצים ולאנשים שבו.
- מניעת פציעות פנימיות
במהלך אימון אנו עלולים לפגוע בגוף, ולגרום לכאבי שרירים, לשחיקה שלהם, ובמקרים קיצוניים אף לשברי מאמץ, קרעים בגידים וכיוצא בזה.
כדי לצמצם סיכונים אלו ואף למנוע אותם, מומלץ לשים לב למספר דברים במהלך האימון.
- טכניקה – ביצוע התרגילים בטכניקה הנכונה, אשר לרוב כוללת הוראות ודיוקים הנוגעים לכל הגוף ולא רק לחלקים בו המבצעים את התרגיל, הינה קריטית ביותר על מנת להפיק את מיטב התוצאות מהתרגיל ולמנוע פציעות. כאשר אנו מתאמנים בחדר הכושר, ישנם מדריכים ואנשי מקצוע אשר יכולים לראות את הצורה בה אנו מבצעים את התרגיל ולתקן את הטעויות שאנו מבצעים במהלכו, בתנועה או במנח הגוף. אך כאשר האימון מתבצע דרך הזום, המדריך אינו רואה את המתאמנים בצורה מיטבית, ולכן גם יכולת הביקורת שלו על הטכניקה בה הם מבצעים את התרגילים הינה מוגבלת מאוד. זאת מכיוון שדעתו של המדריך מוסחת בהפעלה של המערכות, הוא רואה את המתאמנים בחלוניות קטנות במסך, וגם זוויות הצילום של המתאמנים לעיתים אינן איכותיות. לכן, חשוב מאוד להתייעץ עם המדריך בנוגע לטכניקת האימון הנכונה, ולהיות בבקרה על התחושות שלכם בתוך האימון.
- עומס – לאנשים שונים יש סף מאמץ שונה בנוגע לאימוני כושר. באימון אשר בו המדריך רואה את המתאמן במציאות הוא יכול להבין, על פי קצב נשימותיו וגורמים נוספים, האם הוא מתאמץ יותר מדי או פחות מדי, והאם יש צורך לשנות את עצימות האימון. בעת האימון בזום דבר זה כמעט אינו אפשרי לזיהוי על ידי המאמן, ולכן לעיתים לא נוצרת בקרת עומסים. לכן מומלץ מאוד להשתדל להכיר את הגוף שלנו כמה שיותר במהלך האימון, ובמידת הצורך להתייעץ עם המאמן.