האם אתם בטוחים שהאימון שלכם גורם לכם להיות בריאים יותר

רובנו רגילים לחשוב שפעילות גופנית תמיד בריאה ונכונה עבורנו ועבור הגוף שלנו, ולכן לא יכולה להיות פעילות גופנית שתגרום לנו להיות חולים יותר במקום להבריא ולחזק אותנו. אולם, מחקרים חדשים שיצאו לאוויר העולם עלולים לגרום לנו לחשוב על כך בשנית.

לפני שמתחילים להילחץ, אפשר להירגע. אימוני כושר עדיין מהווים את אחת הדרכים הטובות ביותר לשמור על בריאות הגוף והנפש, גם אם מרגישים בריאים לחלוטין וגם אם לאו. עם זאת, כדי שהפעילות הגופנית בה בחרנו אכן תמלא את תפקידה, תבריא ותחזק אותנו, יש להקפיד לבחור בפעילות מותאמת למגבלות הבריאותיות והגופניות שלנו. אם לא כן, הנזקים שעלולים להיווצר יהיו גבוהים לאין ערוך מתרומתה של הפעילות לבריאות שלנו, וייתכן וייקח זמן רב לשקם את הגוף מהם.

לא רק סוג האימון משפיע

עד כה, חשבנו שבחירה בפעילות מותאמת לגוף קשורה רק בסוג הפעילות הגופנית עצמה ולא בגורמים שמסביב וקשורים לה כמו מיקום, חברה, זמן וכדומה. המחקרים החדשים שפורסמו מציגים מצב בו אימון במקום ספציפי וסגור, דוגמת חדר כושר למשל, יכול להוות סיכון לא צפוי. סיכון זה מגיע מכיוון של מחלות זיהומיות דווקא ולא מכיוון של נזק פיזי או מנטלי.

קיימים חלקיקים שהגוף פולט, הנקראים אירוסולים, שאותם הגוף מנדף ולכן הם עלולים לשאת בקרבם חלקיקים זיהומיים שונים. כאשר נמצאים בחלל סגור, הסיכוי לחלות ממחלות זיהומיות שאחד הנוכחים הפיץ ללא ידיעתו בחלל, גדל באופן משמעותי.

הסיכון לחלות במחלות זיהומיות- דווקא בעת אימון ספורטיבי

אם כך, נשאלת השאלה- מדוע הסכנה גבוהה הרבה יותר דווקא בעת אימון בחלל סגור, אם בין כה וכה גוף האדם משחרר את החלקיקים הללו?

הסיבה היא, שבעת אימון גופני כמות חלקיקי האירוסול שהגוף משחרר גבוהה פי 10 ויותר מאשר בעת מנוחה של הגוף. כך למשל, במצב מנוחה נפלטים עד 15 חלקיקי אירוסול בדקה, ואילו במצב של פעילות גופנית יכולים להיפלט גם 200 חלקיקים כאלו בדקה ואף יותר. מדובר בכמות משמעותית ולכן כאשר מספר רב של אנשים נמצאת בחלל סגור ומפיצה את החלקיקים הללו בכמות גבוהה מסביבה- יכולה להיות לכך השפעה בריאותית שלילית על חלק מהמתאמנים.

המחקרים החדשים ביקשו לגלות ממה מושפעת פליטת האירוסולים מגופנו, ומתי הכמות בה הם פלטים הופכת להיות מסוכנת לשאר המתאמנים מסביב, שכן לאורך שנים לא נמצאה תשובה חד משמעית לכך.

במחקר נבדקו מתנדבים בגילאי 18-40 שהשתתפו בשיעורי ספינינג, ובעזרת מסכה מיוחדת שכיסתה את הפה והאף שלהם ניתן היה לסנן את האוויר ובכך גם להסיר את האירוסולים ולמנוע מהם להתפשט במרחב וגם למדוד את כמות האירוסולים שנפלטה. אימון הספינינג התבצע באופן הדרגתי, מרמה פשוטה יחסית עד לרמה שדרשה מאמץ מרבי מצד המשתתפים.

התוצאות הראו כי בעת ביצוע אימון גופני עד לרמה מתונה לא היה הבדל משמעותי בשחרור האירוסולים ביחס לאדם שנמצא במנוחה. כאשר האימון עבר לרמה עצימה ומאמצת כמות האירוסולים שנפלטו עלתה בבת אחת ובצורה משמעותית. כלומר בעצם, הסיכון להדבקת אחרים מגיע כאשר מבצעים אימונים מאומצים במיוחד.

אימונים כאלה הינם למשל אינטרוולים, אימונים שהפופולריות שלהם צוברת תאוצה בשנים האחרונות בזכות שריפת הקלוריות הגבוהה שלהם, אפילו לא בעת האימון עצמו. האימונים הללו מפתחים ומחזקים את השרירים ומאיצים את שריפת הקלוריות, אך בד בבד ניתן לראות שהם עלולים להגביר את הסיכוי לחלות אצל מי שנמצא בקרבת המתאמנים, וישנם מצבים בהם הדבר עלול להוות בעיה חמורה.

לכן, חשוב מאוד להיות מודעים לכך ובמידת הצורך לבצע את האימון בחלל סגור ונפרד או בחוץ. גם אם אנו מרגישים שעברנו את תקופת הקורונה, עדיין ישנם אנשים רבים מסביבנו שהמערכת החיסונית שלהם אינה חזקה מספיק והידבקות מקרית במחלות זיהומיות עלולה לסכן אותם ובמקרים קיצוניים אף לגרום לסיבוכים ומוות.

אין זה אומר שעלינו להפחית כליל את האימונים העצימים, הם בריאים לנו ולגוף שלנו, אולם חשוב מאוד שנשים לב לסביבה שאנו עורכים בה את האימון ושנתחשב באנשים שסביבנו. כרגע טרם הוחלט על אמצעי הגנה מיוחדים עבור מתאמנים בעצימות גבוהה, אולם ייתכן ואפשרות זו גם תעלה בעתיד הלא רחוק כדי להגן על האנשים שמסביב מהסיכוי לחלות.

האם אתם בטוחים שהאימון שלכם גורם לכם להיות בריאים יותר?

הוסף תגובה