למה ספורט לא עוזר לכם לרזות?

כולם יודעים שעל מנת להשיג תוצאות ולרדת במשקל, יש לשלב תזונה נכונה עם פעילות גופנית, אך ממחקר חדש עולה כי זה לא כל כך פשוט, ואולי אף לא יעיל.

המחקר מערער על האקסיומה הידועה, הטוענת כי ספורט וכושר = שריפת קלוריות והרזיה. אקסיומה זו אכן נשמעת הגיונית ופשוטה, אך רוב האנשים שניסו לרדת במשקל בעזרתה יעידו כי במבחן המציאות, התאוריה לרוב אינה נכונה, והפעילות הגופנית לא משפיעה באופן דרמטי על היכולת לרזות.

יצאנו לבדוק את הסיבות לחוסר היעילות של ביצוע פעילות ספורטיבית כאשר מדובר בירידה במשקל.

מה קורה בגוף שלנו בעת פעילות גופנית

המחקר המדובר בחן כיצד פעילות גופנית משפיעה על חילוף החומרים, שידוע כאחד הגורמים המרכזיים המשפיעים על משקל הגוף. תוצאות המחקר הראו כי רוב האנשים ישרפו פחות מ -72 קלוריות בעת ביצוע פעילות גופנית הצפויה לשרוף 100 קלוריות.

המחקר הוכיח כי הגוף שלנו מבצע באופן אוטומטי מעין פיצוי על כרבע מכמות הקלוריות שנשרפו במהלך פעילות גופנית, ואף יותר מרבע בקרב אנשים בעלי משקל גבוה יחסית, מאחר וגופם נוטה לפיצוי קלורי נרחב יותר של כ -50 אחוזים מהאנרגיה שהם מוציאים במהלך פעילות גופנית.

הגוף מבצע את הפיצוי בעזרת הפחתה זמנית של הפעילות ושל הצריכה האנרגטית במערכות אחרות בגוף.

נראה כי כאן נעוצה הסיבה לתסכול שאנשים רבים חווים בעקבות חוסר האפקטיביות של פעילות ספורטיבית לצורך ירידה במשקל – הגוף פשוט משתדל לצמצם את ה"נזק" שנגרם לו במהלך פעילות גופנית, ולכן לא ממהר לשרוף קלוריות ושומנים.

נדגיש כי המחקר אינו טוען שהדרך להרזיה לא עוברת בטענה הידועה כי מאזן קלורי שלילי, כלומר צריכה של פחות קלוריות מהקלוריות הנשרפות ביום. אכן זוהי המטרה שלנו על מנת להשיג תוצאות של הרזיה, אך החוקרים קראו תיגר על ההקשר המיידי שאנו עושים לפעילות גופנית כדרך הבלעדית להגעה לאותו מאזן קלורי שלילי.

מחקרים רבים לפניו טענו כי יותר פעילות גופנית אינה גורמת בהכרח להוצאה גבוהה יותר של קלוריות, אך מאחר ומדידת הפעילות המטבולית הינה תהליך מורכב ויקר, עד למחקר זה לא הרבו לקשור זאת לפיצוי הקלורי המתרחש בעת ביצוע פעילות גופנית.

האם ספורט יכול להעצים את השריפה הקלורית היומית שלנו?

מחקר חדש, שפורסם באוגוסט האחרון בכתב עת מוכר העוסק בביולוגיה בשם "Current Byology", עסק גם הוא בשאלות הקשורות לחילוף החומרים שלנו ולמה שמתרחש בו בעת פעילות גופנית.

המחקר בדק 1,754 אנשים מבוגרים, והתחשב במהלך המחקר במדדים שונים של הרכב גופם ושל הוצאת האנרגיה הבסיסית שלהם, כלומר כמות הקלוריות הנשרפות בגופם באופן טבעי על מנת לחיות, ללא פעילות גופנית מסודרת.

במהלך המחקר, החוקרים ספרו את הקלוריות שנשרפו בכל יום בקרב אותם אנשים, הן במצב של פעילות גופנית קבועה, והן במצב של חוסר בפעילות. הם עשו זאת באמצעות מודלים סטטיסטיים וביסוס התוצאות על פי הנתונים הגופניים של כל אחד מהנבדקים.

מן המחקר עלה כי אכן לא הייתה שריפה קלורית מוגברת בקרב האנשים שביצעו פעילות גופנית באופן קבוע.

חשוב לציין כי המחקרים לא התחשבו בצריכת הקלוריות של האנשים ובטיב הדיאטה שלהם, אלא עסקו אך ורק בחישוב הוצאת האנרגיה, והקיזוז שהגוף מבצע על מנת לפצות על האנרגיה שיצאה באופן מרוכז בעת הפעילות הגופנית.

אז מה עושים?

נראה כי על פי מחקרים לא ניתן לקבוע כי פעילות גופנית אינה המפתח לירידה במשקל, ורוב העבודה שלנו תהיה כרוכה באכילה מאוזנת ובבניית תפריט חכם, בו נצרוך פחות קלוריות מהקלוריות שאנו מוציאים בדרך כלל.

עם זאת, חשוב לציין כי לפעילות גופנית ישנם יתרונות רבים בתחומים אחרים הנוגעים לבריאות הגוף והנפש, מעבר ליכולת או לחוסר היכולת שלה לתרום לירידה דרמטית במשקל.

בנוסף, מנגנון הפיצוי הקלורי עובד באופן המשתנה בין אדם לאדם, כך שעל כל אחד לנסות ולראות האם פעילות גופנית כן יכולה לגרום לו לשריפת קלוריות מוגברת.

לכן, מומלץ לכל אדם המעוניין לרזות ולשלב בתהליך שלו פעילות גופנית, לנסות סוגי אימונים שונים ולראות את התגובה של הגוף. כך ניתן לבצע אופטימיזציה לתהליך הירידה במשקל, ולהפוך אותו לבריא ואפקטיבי יותר.

ספורט לא עוזר לנו לרזות

הוסף תגובה