עונת התפוזים כבר החלה, וזה בדיוק הזמן ליהנות מפרי זה, שנחשב לבריא מאוד ובעל יתרונות תזונתיים בולטים וחשובים.
התפוז, או בשמו המקורי- תפוח זהב, הוא אחד הפירות הישראליים ביותר, והוא בעל טעם דומיננטי, מרענן ומיוחד, מה שהופך אותו לאחד הפירות הטעימים והכיפיים לאכילה.
לצד זאת, הפרי מכיל ויטמינים ומינרלים חשובים במינון גבוה, ומקנה יתרונות בריאותיים נוספים. חשוב לדעת כי עדיף לצרוך אותו בצורה של אכילת הפרי עצמו, ולא להסתפק רק בשתייה של המיץ שלו.
הסיבה לכך היא שבעת תהליך הסחיטה, התפוז מאבד חלק מהוויטמינים שנמצאים בו באופן טבעי, ובנוסף אנו מפספסים את הסיבים התזונתיים המצויים בו בעת אכילתו באופן שלם.
אכילה של הפרי כמו שהוא כמובן גם חוסכת התעסקות מיותרת, הגוררת לעיתים לכלוך רב וריח חזק של פריות הדר שקשה להוריד מהידיים.
אז למה אתם מחכים? קלפו תפוז והתחילו לאכול, ותוך כדי תוכלו לקרוא על כל הסיבות הטובות להוספה של תפוז ביום לתפריט התזונתי שלנו.
תפוזים יכולים לחזק את המערכת החיסונית
מה יותר חשוב בחורף מאשר חיזוק המערכת החיסונית שלנו, העומדת במבחן התמודדות מול חיידקים רבים הנפוצים בעונה זו?
התפוזים מלאים בוויטמין C, כאשר כל אחד מהם מכיל כ-50 מיליגרם ממנו. ויטמין זה אמנם לא הוכח כמונע צינון, כפי שאולי הוצג לכם בילדותכם, אך ממחקרים עולה כי הוא אכן תורם לחוזקה של המערכת החיסונית, ומאפשר לקצר את זמן המחלה ביום אחד בממוצע. מעבר לכך, ויטמין C מתפקד כנוגד חמצון, המעודד ייצור של תאי דם לבנים.
שמירה על מראה העור
מעבר ליתרונות שוויטמין C מספק בעולם של מערכת החיסון שלנו, הוא גם ממלא תפקיד חשוב בתהליך היצירה של הקולגן. הקולגן ידוע כחומר שאחראי על שמירת עור הפנים שלנו בעל מראה צעיר וחלק, מאחר והוא מאפשר בנייה של רקמות חיבור ואף איחוי של פצעים.
מחקר שנערך בשנת 2007 אף חקר זאת מבחינה מדעית ומצא כי אנשים שאכלו מזונות שעשירים בוויטמין C היו בעלי עור חלק יותר, שהתבגר והתקמט מאוחר יותר.
הימנעות ממחלות עיניים
כידוע, ככל שאנו גדלים ומזדקנים, הראייה שלנו הולכת ונפגעת, ונפוץ מאוד להיתקל באנשים מבוגרים שהיו צריכים להתחיל להרכיב משקפיים רק בגיל מבוגר.
לא הרבה יודעים כי ירידה זו בתפקוד העיניים עם הגיל כוללת בתוכה גם סיכוי גדול יותר ללקות במצב רפואי בשם ניוון מקולרי, שעשוי לגרום לאובדן ראייה.
נשמע מפחיד, אך יש לכך פתרון פשוט- על פי מחקר שפורסם בשנת 2018, ובדק תוצאות לאורך 15 שנה, עולה כי אנשים שאכלו תפוזים על בסיס קבוע הפחיתו את הסיכון ללקות בניוון מקולרי בעד 60 אחוז. מה שגורם לכך הינו הריכוז הגדול של חומרים בשם פלבנואידים בתוך התפוז, שמתפקדים כנוגדי חמצון חזקים.
תוצאה מעודדת שעלתה מן המחקר, היא שצריכה של תפוז אחד בשבוע מספיקה על מנת להשיג את אותה הפחתה בסיכון לניוון מקולרי.
שמירה על תפקודו הבריא של המוח
הפלבנואידים המצויים בתפוז לא רק מספקים לנו הגנה מפני מחלות עיניים בגילאים מבוגרים, אלא אף עשויים להגן על המוח מפני התדרדרות קוגניטיבית, הנפוצה גם היא בגילאים מבוגרים וכוללת מחלות כדוגמת אלצהיימר ודמנציה.
ממחקר שפורסם לאחרונה בכתב עת של האקדמיה האמריקאית לנוירולוגיה, עולה כי צריכה מוגברת של פלבנואידים גורמת להפחתה של כ-20 אחוזים בסיכוי לסבול מהתדרדרות קוגנטיבית, בהשוואה לאנשים שצרכו כמות מופחתת של פלבנואידים.
ירידה במשקל
כמובן, מי לא רוצה לאכול דברים שיעזרו לו לרדת במשקל. בדומה לפירות נוספים כמו אבטיח או עגבנייה, התפוז מכיל הרבה נוזלים, המהווים כ-80 אחוזים ממנו. זאת, לצד תכולה גבוהה של סיבים תזונתיים, הופכים את התפוז לפרי שטוב לדיאטה ולמערכת העיכול, ולבעל ערך קלורי נמוך. בנוסף, התפוז הינו פרי נטול שומן.
ירידה בסיכוי למחלות לב ולשבץ
ממחקר שבדק את ההשפעות של שתיית מיץ תפוזים טבעי, עלה כי שתייה של בין 4 ל-8 כוסות של מיץ תפוזים בשבוע יכולה להפחית את הסיכוי ללקות בשבץ בכעשרים אחוזים.
מחקר נוסף מצא כי אנשים ששתו בקביעות מיץ תפוזים טבעי גרמו לירידה בסיכוי לחלות במחלות לב ועורקים.