סבא וסבתא מודל 2023: פעילות ספורטיבית בגיל השלישי

בני ה- 60 פלוס, מי שנכנסים ל'תור הזהב'/למועדון הגיל השלישי כבר מזמן מנהלים איכות חיים טובה הרבה יותר מאשר הייתה מקובלת בקרב בני גילם דור לאחור. סבא וסבתא במודל 2023 משודרג הם מלאי חיים ומרץ: הם חורשים את הארץ, עוסקים בספורט, טסים לחו"ל, יוצאים לבילויים, נופשים בטיולים, משתתפים בתחרויות שונות, ממשיכים לעבוד, מרבים להתנדב, וכן. מדי פעם גם עושים בייביסיטר לנכדים.

הערת אזהרה: לא כל פעילות ספורטיבית מתאימה לבני הגיל השלישי

אם נתמקד בנושא של פעילות גופנית בגיל השלישי, אז לפני הכל חשוב להבין שגם בגיל 'הזהב' יש להתאים את הפעילות הספורטיבית באופן נקודתי לכל אדם. יש בני 60-75 במצב גופני מעולה, וישנם כאלה שיש להם מגבלות בריאות משמעותיות, יש כאלה שסובלים ממחלות או מתופעות כמו יתר לחץ דם, אנמיה, חוסר יציבות וכדומה, ויש כאלה שלא. כמובן שמה שמתאים לאדם בריא בגיל השלישי לא יתאים לאדם שיש לו בעיה רפואית בגיל הזה. עם כל הכבוד לאורח החיים המודרני 'ולסבתאות' המודרנית-החדשה, עדיין מדובר באנשים מבוגרים שריצת מרתון היא לא בדיוק הספורט הנכון עבורם. אז מה כן נכון עבורם?

איזה סוג של פעילות ספורטיבית מתאימה לגילאי ה'זהב'?

אם יוצאים מתוך הנחה שכל אדם הוא אינדיבידואל והרבה יותר מסך כל הנתונים ה'טכניים' שלו, הגישה היא שתוכנית אימונים מותאמת אישית תהווה את התשובה המדויקת ביותר לשאלה הזו. באופן כללי, הליכה היא פעילות ספורטיבית שמתאימה מאוד לגיל השלישי וחשוב לבצע אותה על בסיס יומי.

כמובן, למי שיכול. שחייה גם היא יכולה מאוד להתאים, כמובן, בקצב ובמידה הרלבנטיים, בהתאמה אישית. תרגילי התנגדות מדודים יכולים להתאים, תרגילי גמישות, תרגילים על מזרן, תרגילים באמצעות כיסא יציב, אימוני שיווי משקל, תרגילים לחיזור שרירי הגב, הרגליים והזרועות. יש גם חדרי כושר שהציוד בהם מותאם לגיל השלישי ושיש בהם הדרכה צמודה לאימון מותאם לגילאים האלה.

המלצה גורפת לפני התחלה של תכנית אימונים ויציאה לדרך – לבצע בדיקות אצל רופא המשפחה ולהתייעץ עם פיזיותרפיסט שמתמחה בגילאי ה'זהב', על מנת שהתוכנית אכן תותאם למצב הספציפי ולמידת הכושר הגופני הקיים/למגבלות, באם יש כאלו.

אפשר כאמור, להתאמן בחדר כושר ייעודי לגילאים האלה, ואפשר להתאמן גם בבית – בשני המקרים אפשר ומומלץ לשלב הדרכה אישית, לפחות בשלבים הראשונים. אפשר לעסוק בפעילות גופנית בכל יום במשך רבע שעה-חצי שעה, אפשר מספר פעמים קבוע בשבוע, שוב: הכל תלוי במצב האישי ובאורח החיים האישי.

איך פעילות גופנית משפרת את איכות החיים בגיל השלישי?

* מסייעת לאיזון לחץ הדם

* מסייעת לתפקוד הלב

* מסייעת למערכת הנשימה

* מסייעת בשימור המוטוריקה

* מפחיתה סכנת נפילות (בבית ובחוץ)

* מסייעת לשמור על מטבוליזם

* משפרת את רמת היציבה

* משפרת תפקוד מפרקים

* משפרת את מצב הרוח ומונעת דיכאון

* משמרת רמה קוגניטיבית טובה

* מאפשרת שמירה על עצמאות ותפקוד במרחב הבייתי/בסביבה הקרובה

* מסייעת בביצוע מטלות היומיום בבית (ניקיון, הרמת חפצים, הכנת אוכל, וכך הלאה)

המלצות לפעילות ספורטיבית בשילוב Fun

אפשר להתאמן יחד עם הכלב (אם יש) לצאת איתו לטיול בשכונה ותוך כדי כך להרוויח הליכה בריאה, אפשר להתאמן עם אחד הנכדים, אפשר ללכת ברגל ליעד קרוב במקום לנסוע אליו, אפשר לצאת לשדרה או לכל מקום שיש בו אנשים ותנועה, לשבת קצת על ספסל ולהמשיך 'לנוע'.

אפשר לנצל סיטואציה בבית ולמנף אותה לפעילות גופנית: למשל, תרגילי חיזוק לרגליים במשך רבע שעה כשרואים טלוויזיה, הליכה בין החדרים בימים גשומים (במקום להסתכן בהחלקה בטיול ברחוב) אפשר לעשות הליכה רגלית עם כמה חברות/חברים אל בית הקפה הקרוב (במקום לקחת מונית) וכך הלאה. הכי חשוב הוא להתמיד בפעילות גופנית כלשהי, כל אחד כפי יכולתו ובהתאם לאורח החיים שלו.

אם נתמקד בנושא של פעילות גופנית בגיל השלישי, אז לפני הכל חשוב להבין שגם בגיל 'הזהב' יש להתאים את הפעילות הספורטיבית באופן נקודתי לכל אדם. יש בני 60-75 במצב גופני מעולה, וישנם כאלה שיש להם מגבלות בריאות משמעותיות, יש כאלה שסובלים ממחלות או מתופעות כמו יתר לחץ דם, אנמיה, חוסר יציבות וכדומה, ויש כאלה שלא. כמובן שמה שמתאים לאדם בריא בגיל השלישי לא יתאים לאדם שיש לו בעיה רפואית בגיל הזה. עם כל הכבוד לאורח החיים המודרני ול'סבתאות' המודרנית-החדשה, עדיין מדובר באנשים מבוגרים שריצת מרתון היא לא בדיוק הספורט הנכון עבורם. אז מה כן נכון עבורם?...

הוסף תגובה