נשמע מוגזם וקצת לא אמין, אך ישנו תרגיל פשוט, האורך 20 שניות בלבד, ויכול לתת לכם מושג ראשוני ומבוסס על מצב הבריאות שלכם.

אמנם אין בכוחו של תרגיל אחד לשקף את המצב הבריאותי של האדם מבחינת כל האספקטים הכלולים בו, אבל הוא בהחלט יכול לתת לכם קווים כלליים של הבנה, והתוצאה הזו שווה ללא ספק את הזמן האפסי שכל התהליך הזה ידרוש מכם.

אז למה אתם מחכים? הפעילו את הסטופר שלכם על 20 שניות, והרימו את הרגל.

אז מה התרגיל?

התרגיל הוא לא הרבה יותר מסובך ממה שקראתם- כל מה שהוא דורש מאיתנו זה לעמוד על רגל אחת, בלי לאבד שיווי משקל, לאורך 20 שניות.

על מנת לא לאבד שיווי משקל על תחילת התרגיל ולהפסיד מהאפקטיביות שלו, יש לשים לב שאתם מרימים את הרגל בזהירות ולא תוך תנועות חדות מדי.
לאחר הרמת הרגל בצורה הנכונה, היכולת שלכם להישאר בשיווי משקל ולא ליפול היא הגורם הנבחן.

מה זה מעיד עליי?

מחקרים מראים כי יכולת העמידה על רגל אחת מעידה על בריאות פיזית כללית. זאת מכיוון שהיא קשורה לרמות מוגברות של פעילות גופנית.

על פי המחקרים הללו, חוסר יכולת לעמוד על רגל אחת תוך שמירה על שיווי משקל למשך 20 שניות, מצביעה על מצב גופני ירוד שעשוי להתבטא בסיכון מוגבר לפגיעה בכלי דם קטנים במוח ואף ליכולת מופחתת להבנת רעיונות מורכבים.

בנוסף, נמצא כי הסובלים ממחלות כרוניות כגון פרקינסון ואלצהיימר או מחלימים מהתקפים כגון שבץ, הינם בעלי סיכוי גבוה יותר להתנדנדות ולחוסר יציבה ושיווי משקל בעת ביצוע התרגיל.

גורמים נוספים שיכולים להשפיע על כך הינם הריון או גיל המעבר, כאשר גם במקרים אלו נצפתה ירידה ביכולת להישאר זקופים לאורך הזמן הנדרש.

לעומת זאת, עלה מהמחקר כי מי שהצליח לבצע את התרגיל ללא התנדנדות, היה בעל סיכון נמוך יותר לנפילות, ובעל כושר גופני ומצב בריאותי טובים יותר.

המחקר של אוניברסיטת קיוטו

באוניברסיטת קיוטו שביפן בדקו את התופעה לעומק, וגילו כי חוסר יכולת לשמור על שיווי משקל במהלך תרגיל כזה, מצביע על סיכון גדול יותר ללקות בשבץ מוחי או במחלות כמו דמנציה.

המחקר בדק לאחור מספר רב של אנשים שסבלו מהתקפי לב או מדימומים קטנים במוח בעבר, ומצא כי 30-50 אחוזים מהם התקשו לשמור על שיווי משקל.

נמצא גם כי הנבדקים שהתקשו בשמירה על שיווי המשקל, חוו ירידה ביכולות הזיכרון והחשיבה.
מכל המחקרים הללו עולה, כי עמידה על רגל אחת יכולה להעיד רבות על המצב הבריאותי של האדם, בעיקר בדברים הקשורים למוח כמו הסיכון לשבץ ויכולות הזיכרון והחשיבה המורכבת שלנו.

למה חשוב לשפר את יכולת העמידה על רגל אחת?

כאמור, חוסר ביכולת זו יכולה להעיד על מצבים בריאותיים לא טובים, ולכן מומלץ לשפר אותה. בנוסף, עמידה על כל רגל שלוש פעמים ביום למשך כדקה, מובילה לשיפור הצפיפות של מינרלים באזור עצמות הירך. חיזוק אזור זה הינו קריטי ביותר על מנת למנוע שברים בו, הנפוצים מאוד בגילאים מאוחרים, וגורמים למגבלה גדולה בניידות ולעוגמת נפש רבה.

תרגול לנפש

מעבר ליתרונות הבריאותיים המשוקפים על ידי העמידה על רגל אחת, יש לתרגיל זה גם משמעויות נוספות. אנשים רבים, בין השאר אנשים העוסקים ביוגה, עושים שימוש בעמידה על רגל אחת, תוך ניסיון לשמור על שיווי המשקל, במסגרת תרגילים המעוררים רוגע ושלווה נפשית.

התרגיל מתחיל בהתמקדות בנקודה מסוימת, הנמצאת בקו ישר מול העיניים שלכם. זה יכול להיות כל דבר, החל מאובייקט מסוים ועד לבליטה בקיר. בשלב הבא, יש להרים בזהירות את אחת הרגליים, תוך התמקדות מתמדת באותה נקודה. לאחר מכן ניתן להניח את כף הרגל שהורמה על הירך או על השוק של הרגל השניה.

אפשר גם לשלב את הידיים בעמידה המרגיעה ולהרים אותן למעלה או להחזיק אותן כף אל כף. יש להישאר בעמידה זו כמה שיותר זמן, ולשמור על נשימה קצובה ועל התמקדות בנקודה בה בחרתם. תרגיל זה יאפשר לכם לשפר את יכולת העמידה על רגל אחת שלכם, שכבר הוכחה כחשובה ביותר לבריאותכם, וגם יקנה לכם רוגע ושלווה.

עמידה על רגל אחת