הרצון לשרירים בולטים ויציבים, עור מתוח, אחוז שומן נמוך מאוד ועוד, הוא רצון טבעי שמתיישר עם התפיסה הרווחת בעולם שחטוב שווה ערך ליפה.
תמונות הסלבס השונות שמראות גוף מושלם, והתוכניות הרבות שמציפות את הרשתות החברתיות בתמונות של "לפני" ו"אחרי" מהפך גופני, מקשות עוד יותר לא להיכנס למרוץ לא בריא אחר מודל שלא בטוח שאפשר ובריא להשיג.
אנשים רבים וטובים נכנסים לתוכנית תזונה ואימונים רצינית כדי להשיג את הגוף המושלם והחטוב ביותר. קל מאוד להגיע למקום שמאבד שליטה על האימון ועל מה שעושים לגוף בתהליך במטרה להשיג את הגוף המושלם ביותר.
לאכול רק מאכלים מסוימים ומעט, להתאמן המון ולעשות שינויים ענקיים באורח החיים, הכל כדי להשיג את הגוף המושלם.
קודם כל, גנטיקה
חשוב תמיד לזכור שלגנטיקה יש השפעה של 25% על מראה הגוף שלנו. כלומר שלגנטיקה טובה יש רכיב משמעותי ביכולת להביא את הגוף אל המראה ה"מושלם" לכאורה.
גוף שנחשב חטוב הוא גוף בעל מסת שומן נמוכה ומסת שריר גבוהה יחסית. כדי להגיע לגוף כזה יש צורך להעלות מסת שריר, לא לצרוך ג'אנק פוד, לבצע אימונים מפרכים כל יום ועוד. ועדיין, יש כאלו שלעולם לא יגיעו לתוצאות שמצפים אליהן בגלל הגנטיקה, או שייקח להם זמן רב.
אז איך תדעו שלא הגזמתם במרדף? הבאנו כאן רשימה של השפעות שליליות שיכולות להיות. אם אתם מזהים את חלקן בכם, כדאי לחשוב היטב מה הצעדים הבאים שלכם בתוך תכנית החיטוב.
אובססיה
אם העיסוק באוכל הפך למרכז החיים שלכם, אם אתם מקדישים זמן רב להתעסקות בהכנת אוכל, מה אוכלים, מתי אוכלים, איך אוכלים, אתם מפתחים אובססיה לגביו.
הפתרון לכך פשוט יחסית, קובעים מסגרת מסודרת של אכילה לאורך היום ובשעות מוגדרות מראש. אפשר גם לאכול בחוץ, רק צריך לתכנן מראש מתי ואיפה.
בכך מונעים התעסקות של שעות רבות בכל מה שקשור לאוכל, הכל כבר מוחלט ונקבע בראש.
הפרעות אכילה
במצבים קיצוניים אפשר להגיע לאנורקסיה או בולימיה. אבל גם מצבים פחות קיצוניים יכולים להיות מאוד לא בריאים לגוף. ההפרעות הללו קורות בגלל השינוי הגדול שעושים בתפריט התזונתי וההשפעה הפסיכולוגית של האכילה. אם מרגישים שמגיעים למצב קיצוני או להתנהלות לא בריאה- כדאי לדבר בדחיפות באיש מקצוע מתחום הנפש.
חשוב להיות במעקב על משקל הגוף וההיקפים כדי לראות שהבעיה לא מחמירה.
תסכול מתמשך
יכול להיות שאתם מרגישים מאוד מתוסכלים מעצמכם? מכך שאתם לא מצליחים להגיע ליעד שאתם מעוניינים אליו בהיקפים, במשקל, או באחוז השומן? התסכול הזה יכול לשבש לכם את החיים ולגרום למצבי רוח משתנים, ואפילו לשבש את תהליך החיטוב שאתם מנסים לעבור.
כדי לא לסבול מתסכול כזה כדאי לכם להגדיר יעדים מציאותיים, יחסית קלי השגה, ולהתקדם מיעד ליעד, במקום לקבוע יעד ראשוני קיצוני שקשה מאוד לממש.
התמכרות לפעילות גופנית
לכאורה נראה שהתמכרות לפעילות גופנית לא יכולה להיות מזיקה, הרי פעילות גופנית בריאה לנו. אולם, אימון יתר גם כן לא בריא לגוף, והתמכרות לאימונים ברמה שביטול והזזה שלם או אי עמידה ביעדים באימון עצמו יכולים לגרום לשינויי מצבי רוח היא לא בריאה. אפשר להגיע למצב שגם כשחולים מרגישים שמוכרחים להתאמן, ועושים יותר נזק לגוף.
הפתרון לכך יכול להיות בנייה של תכנית אימונים קבועה ומוגדרת לכל השבוע, עם לא יותר מ6-7 אימונים ברורים המחולים לפעילות אירובית ואנאירובית.
לסיכום
ראינו שהמרדף אחר המראה המושלם והגוף החטוב יכול להוביל לבעיות רבות, שהבסיס המשותף לכולן הוא האובססיה לאימון ולירידה במשקל.
כדאי מאוד לזכור שלא כל מה שרואים בתמונות ובמה שהתרבות משדרת הוא אכן נכון, ושתמונות פעמים רבות מרוטשות ונערכות כדי ליצור מראה שווא של הגוף המושלם.
חשוב לזכור שיש משמעות גם לגנטיקה, ושנאה עצמית או תסכול ומצבי רוח מכך שהגוף לא מקבל את הפרופורציות שקיווינו להם לא יעזרו.
הכי הכי חשוב להיות בבקרה. תהליך של חיטוב יכול להיות בריא וטוב מאוד לכם ולגוף, כל עוד הוא נעשה באופן מדוד ומבוקר ולא הופך להיות מרכז ההתעסקות שלכם.
אם אתם מזהים בעצמכם אחד או יותר מהתסמינים שתיארנו כאן, כדאי לחשוב היטב אם אתם מעוניינים להמשיך בדרך הזו ואם היא שווה לכם.