נשים רבות לא יודעות האם מומלץ לבצע פעילות גופנית במהלך ההיריון, ואם כן באיזה היקף ובאיזה אופן.
חשוב לדעת כי לשאלה זו אין תשובה אחת וחד משמעית לכל הנשים, כפי שאנשים רבים נוהגים לטעון כי אסור לחלוטין לעשות זאת כי זה מסכן את ההיריון, או לחלופין להגיד כי זו חובה המוטלת על כל אישה הריונית.
הגוף וההרגלים של כל אחת הם שונים, מה שגוזר משמעויות שונות המשפיעות על האפשרויות העומדות בפניה בנוגע לפעילות גופנית במהלך ההיריון. לכן, חשוב קודם כל להשתחרר מהמושגים של "מותר" ו"אסור", שכן ככלל מותר לבצע פעילות גופנית במהלך ההיריון, אך השאלות הנוגעות לאופן הפעילות ולעצימותה, שהן ברוב המקרים מהוות הגורם למחשבה שפעילות כזו הינה "אסורה", משתנות בין אישה לאישה. על כן, יש לבצע התאמות אך רצוי לא להימנע מפעילות גופנית לאורך תקופה זו.
למה כדאי לי לעשות ספורט במהלך ההיריון?
באופן כללי, ביצוע פעילות גופנית על בסיס קבוע מאפשרת לגוף ליהנות מיתרונות רבים ומשיפור בריאותו. גם במהלך ההיריון, הפעילות הגופנית הינה בעלת אותו אפקט חיובי על הגוף.
קיום פעילות גופנית במהלך ההיריון אינו בעל מטרה אחת בלבד, של הקלה על החזרה לגזרה לאחר הלידה. גם הפעילות כשלעצמה עוזרת לגוף ואף מחזקת אותו לקראת הלידה הצפויה.
אמנם, חשוב לדעת כי במידה והתבצעה פעילות גופנית סדורה במהלך ההיריון, זה אכן עוזר ברוב המקרים לאישה להשיל את המשקל העודף שצברה במהלך ההיריון. זאת מכיוון שהירידה במשקל תתבצע כחלק מתהליך, בו הגוף היה רגיל לאימונים עוד לפני הלידה, ולא רק "הותקף" לאחריה במסת אימונים מוגברת.
אך נזכור כי החשיבות העליונה נעוצה בבריאות שביכולתם של האימונים הספורטיביים לספק לך ולתינוקך, ולא רק בחזרה לגזרה.
במהלך ההיריון, הגוף הנשי חווה שינויים פיזיולוגיים רבים, בעלייה במשקל ובתנודות הורמונליות, והספורט תורם ליכולת ההתמודדות של הגוף עם אותם שינויים בצורה נכונה ומאוזנת.
למשל, אם במהלך שגרת האימונים ישולבו תרגילים המחזקים שרירים פנימיים כדוגמת הסרעפת ורצפת האגן, זה יוכל לעזור ללידה קלה יותר, שכן היא מערבת מאמץ בשרירים אלו.
עם זאת, יש לשים לב כי התרגילים המבוצעים והעצימות שלהם מתאימים לתחושתך ולשלב בהיריון בו את נמצאת.
בנוסף, האימונים תורמים לחיזוק הגוף והיציבה במהלך הנשיאה של המשקל החדש שהתווסף לו בדמות העובר, השליה ומי השפיר. נשים רבות נוטות לפתח כאבי גב כתוצאה מיציבה לא נכונה, דבר שעשוי להשתפר בעקבות פעילות גופנית.
הספורט משפר גם את זרימת הדם והחמצן לעובר, מפחית תופעות לוואי ובאופן כללי גורם לתחושה בריאה יותר.
ומה לגבי נשים שהתאמנו גם לפני ההיריון?
אישה הנמצאת במצב כזה הינה בעלת יתרון יחסי על אישה אשר לא התאמנה לפני כן, שכן מאחר וגופה כבר נמצא במצב חזק ובריא, היא יכולה להמשיך בפעילות הגופנית ורק לבצע בה שינויים קלים.
רוב השינויים הנדרשים נוגעים להורדת עצימות הפעילות, להפחתה של המשקלים בהם נעשה שימוש במהלך האימון, ואף לשינוי של התרגילים עצמם, כאשר נעדיף לבצע תרגילים העובדים על שרירים פנימיים או על שרירי הידיים והרגליים, ונימנע מלעבוד על שרירי הבטן למשל.
החששות מפעילות גופנית בהיריון
נשים רבות חוששות להעמיס על עצמן יותר מדי בתקופה זו, ולכן נמנעות מביצוע דברים מאתגרים יותר, כגון ספורט. אך חשוב לדעת כי ביכולתה של הפעילות הגופנית להפיג חלק מאותם מתחים, שההצטברות שלהם גורמת לנשים להימנע מביצוע של דברים נוספים. במהלך הפעילות, משוחררים לגוף אנדורפינים שמסייעים בעלייה במצב הרוח, וכך יכולים לעזור לאישה, ולא העמיס עליה.
דברים שחשוב לשים לב אליהם בנוגע לפעילות ספורטיבית בהיריון
עם כל היתרונות הגלומים בשמירה על אורח חיים בריא ופעלתני במהלך ההיריון, חשוב לשים לב כי האימונים שלכן מבוקרים ומתבצעים תחת הדרכה של מאמני כושר מוסמכים בעלי התמחות בנשים בהיריון. ישנן נשים רבות הנוטות לוותר לעצמן בתקופת ההיריון, ולדלג על פעילות גופנית לחלוטין, ולעומתן ישנן נשים הנוטות להגזים עם הציפיות שלהן מעצמן ולבצע פעילות גופנית בעצימות שעלולה להיות מוגזמת. לכן, יש להתייעץ עם גורם מוסמך על מנת לאפשר את ההתאמות הנכונות לביצוע הפעילות המיטבית, בלי לוותר על המאמץ שניתן לבצע.