כמו בכל דבר, גם בעולם הריצה יש שני סוגים של אנשים המפצלים אותו לשניים, אנשים של בוקר ואנשים של לילה.
אנשי הבוקר בדרך כלל יתעוררו לפני הזריחה, ויצאו לרוץ מוקדם עם ציוץ הציפורים הראשונות. אנשי הלילה, לעומתם, יסיימו את היום, ובמקום להתיישב מול הטלוויזיה יעלו על בגדי ספורט ויצאו לריצה.
האם אחת מהאפשרויות האלו עדיפה על פני האחרת? מה בעצם יוצר את ההבדלים ביניהן, ואיך נדע מהי הדרך העדיפה עבור כל אחד מאיתנו?
ריצת בוקר
אז בואו נכיר את ריצת הבוקר.
קודם כל, יש משהו קסום בריצה באווירת הבוקר, כאשר רוב העולם עוד לא התעורר, ויש הרבה פחות רעש וזיהום. זאת לצד היתרון הבולט שיש לה בחודשי הקיץ, הארוכים מאוד בישראל, מאחר והיא מציעה מזג אוויר קליל וקריר יותר מאשר שאר היממה.
אך האווירה הייחודית והשקטה שלה אינה הדבר היחיד שניתן לומר לטובתה. ישנם כמה יתרונות פיזיולוגים, אשר ניתן למצוא אצל רוב רצי הבוקר.
- שריפת שומן וקלוריות מוגברת– אז אמנם אין לשעת הבוקר עצמה השפעה על כמות השומן והקלוריות שנשרוף במהלך האימון, אך העובדה כי ברוב המקרים, רצים אלו לא אוכלים ארוחה טרם יציאתם לריצה, מאפשרת שריפה מוגברת של קלוריות ומאגרי שומן. זאת, מכיוון שעבור הגוף, שנמצא עדיין בעיצומו של צום הלילה, אין מאגרי אנרגיה זמינים שמקורם בפחמימות ובחלבונים שאנו צורכים בארוחת הבוקר. לכן, כאשר אנו דורשים מהגוף אנרגיה בעת יציאתנו לריצה, הוא נאלץ לשאוב אותה ממקורות אחרים, שברוב המקרים יהיו מאגרי השומן. עם זאת, חשוב לזכור לשתות מים לפני היציאה לריצה, ולא לוותר על ארוחת בוקר עשירה בחלבון איכותי ובפחמימה מתאימה מיד לאחריה.
- עוזרת להפחתת דיכאון– ישנו הורמון, הפעיל במיוחד בשעות הבוקר, ובעיקר בין השעות 6-8. הורמון זה נקרא קורטיזול, והוא זה שאחראי, בין תפקידיו הרבים, על וויסות של תחושת סטרס ודריכות. יציאה לריצה, דווקא בשעות אלו, יכולה לעודד פעילות של אנדורפינים במוח, שיעזרו לנו להעלות את מצב הרוח ולהרגיש טוב יותר, כך שנוכל להתחיל את היום ברגל ימין.
- יתרונות בריאותיים נוספים- הוכחו במחקרים, כגון תרומה לירידה בלחץ הדם, ושינה רצופה ואיכותית יותר, שנמצאו בקרב רצי הבוקר המתמידים.
עם זאת, חשוב לדעת שגם בריצת הבוקר לא הכל ורוד. בשעות הבוקר, לשרירים שלנו יש נטייה להיות פחות גמישים, ולכן אנו חשופים יותר לפגיעות ולפציעות ספורט.
ריצת ערב
לאחר שהכרנו את ריצת הבוקר, נדבר על המאפיינים של אחותה, ריצת הערב.
לריצת הערב אווירה אחרת, שמאופיינת דווקא בהמולה גדולה יותר, ובהיתקלות באנשים שונים, שעדיין מסתובבים ברחובות בשעות הערב והלילה. לכן, היא מציעה חוויה פחות שקטה מאשר ריצת הבוקר, עבור האנשים שמעדיפים את ההמולה ואת העניין שהיא יוצרת.
גם לריצת הערב יש מספר יתרונות, לצד חסרונות, אותם נמנה כאן.
- בניית מסת שריר– כפי שציינו, בבקרים ישנה פעילות מוגברת של הורמון הקורטיזול. אך בשעות אלו, ישנה גם פעילות מוגברת של טסטוסטרון, הורמון אחר שמשפיע אף הוא על יכולת בניית השריר. השילוב של הפעילות בין השניים יוצר נטרול, כך שקשה יותר לבנות מסת שריר בשעות אלו, גם אם נשלב באימון תרגילים אנאירוביים ואימוני התנגדות. לעומת זאת, בשעות אחר הצהריים והערב, הורמונים אלו נמצאים באיזון אופטימלי, כזה שמאפשר שילוב איכותי יותר בין החלבונים, ויוצר מצב של חיזוק השרירים. לכן, מומלץ מאוד לשלב בריצת הערב גם אימון התנגדות קצר, מאחר ואלו השעות בהן הוא אפקטיבי ביותר.
- יש לנו יותר "כוח"– בשעות אלו, מצבורי האנרגיה שלנו מלאים ממה שצברנו בהם לאורך היום, טמפרטורת הגוף שלנו גבוהה ושרירי הגוף גמישים ומוכנים יותר לפעילות. כל אלו מצמצמים את הסיכוי לפציעות, ומאפשרים אימון קל יותר.
אז מה עדיף?
התשובה תלויה בכם. אם אתם אנשים שיתקשו להתמיד בריצה בערב, ויוותרו לעצמם לאחר עוד יום ארוך, העדיפו ריצת בוקר.
אם אתם מסוגלים להתמיד, ואוהבים את הרעש וההמולה שריצת הערב מציעה, לכו על זה.
נסו, לצד הנוחות, להגדיר לעצמכם את התפקיד של הריצה עבורכם, האם המטרה היא בעיקר לשרוף שומן, מה שקורה באופן מיטבי בבקרים, או שאתם רוצים לבנות מסת שריר, ואז תעדיפו את הערב.