מי מאיתנו לא רוצה לדאוג להאריך את תוחלת החיים שלו. אנו נשמרים מסיכונים, משתדלים לאכול בריא, ובאופן כללי מקווים שנחיה חיים מלאים וארוכים. אך מה אם היינו אומרים לכם שיש תרגיל אחד, שמספיק לבצע אותו אפילו פעם בשבוע למשך חצי שעה בלבד, על מנת להשיג תוצאה של שיפור בתוחלת החיים?
מאמר סקירה חדש, הכולל בתוכו מספר מחקרים קודמים המסונכרנים לכדי מסקנה אחת, מצא כי זה אכן אפשרי.
אנחנו אמנם רגילים לחשוב על הארכת תוחלת החיים, ועל אימוץ אורח חיים בריא באופן כללי, כמטלות חיים קשות ומפרכות. אך מתוך המאמר, עולה כי המצב לאו דווקא כזה, ויש דרכים נוספות, קצרות ומהירות, שיכולות לעזור לנו בכך.
איך הוכיחו את זה?
המחקר, שפורסם בעלון מדעי מפורסם בבריטניה- British journal of sports medicine, ביצע סנכרון בין לא פחות מ-16 מחקרים שונים. המסקנה שעלתה מתוכו, היא שחצי שעה עד שעה של פעילות גופנית שמחזקת את השרירים, יכולת הגמישות והתנועתיות, המתבצעת מדי שבוע באופן קבוע, קשורה להפחתת הסיכון לתמותה ממגוון סיבות שנבדקו.
לא מדובר בפעילות שחייבת לכלול הרמה או דחיקה של משקלים גדולים, ואין צורך בעצימות גבוהה מאוד. מדובר בתרגילים אנאירוביים פשוטים, שכל אחד יכול לעשות.
פעילות כזו, יכולה, על פי מה שעולה מהמחקר, להפחית ב10-17 אחוזים את התמותה כתוצאה ממחלות לב, מחלות כלי דם, סרטן ריאות או סוכרת. נדגיש כי מחלות רבות לא נמצאו כקשורות לפעילות, כאשר מדובר בעיקר בסוגים שונים של סרטן כגון סרטן הכליות, המעי הגס, שלפוחית השתן, והלבלב.
כאמור, המאמר ביצע אנליזה של מחקרים רבים, אך לא מדובר בסתם 16 מחקרים קטנים ומצומצמים. כל מחקר שנכלל בסקירה, כלל בין 4,000 ל-480,000 נבדקים, כאשר טווח הגילאים גם הוא היה רחב ביותר והגיע החל מגיל 18 ועד גיל 97. רוב המחקרים בדקו נשים וגברים כאחד, כאשר חלקם הקטן בדק נשים בלבד או גברים בלבד.
הסקירה כללה מחקרים ממגוון רחב של חלקים בעולם, החל מארצות הברית ומאנגליה, וכלה בסקוטלנד, אוסטרליה ואפילו יפן.
כתוצאה מכך, נתונים אלו מייצרים כמות אדירה של ידע, ומאפשרים לבסס מסקנה מחקרית אמיתית ואמינה, בעקבות ריבוי הנבדקים וריבוי החלקים מהאוכלוסייה, כאשר כל גיל, מין ותרבות נבדקו.
רוחב זה של המחקרים מאפשר לנו לסמוך על התוצאה שלהם, שכן נדיר בעולם המחקר שימוש בכל כך הרבה נבדקים, מרקעים שונים, גילאים שונים ומין שונה.
בנוסף, חלק מהמחקרים שנכללו בסקירה ערכו מחקר מקיף לאורך שנים רבות, כאשר המחקר הארוך ביותר התבצע לאורך לא פחות מ-25 שנים.
עד כאן, הסברנו את הסיבות, הטובות מאוד, לסמוך על הסקירה ועל תוצאותיה.
עם זאת, לא נשכח להסתייג, שכן חשוב לדעת שהמחקרים היו תצפיתיים ולא קליניים, כלומר הסתמכו על הערכה אובייקטיבית של כל נבדק את עצמו, ללא הערכה אובייקטיבית של חוקר במעבדה.
אז מה עליי לעשות?
המחקר לא נגע בסוג מסוים של תרגילים, אלא הניב המלצה כללית הנוגעת לשילוב בין פעילות לחיזוק השרירים, כלומר פעילות גופנית אנאירובית, לפעילות אירובית.
ניתן לראות בכך המלצה פתוחה, המאפשרת לכל אחד לאמץ את תוצאות המחקר בקלות ולהשתמש במסקנות כחלק מאורח חייו. כך, תוכלו לבצע כל ספורט המועדף עליכם, ולהיות בטוחים כי אתם יכולים להגדיל את תוחלת החיים שלכם.
עם זאת, אל תשכחו לשלב בין פעילות אירובית לכזו אנאירובית. המחקר הראה כי כתוצאה משילוב כזה, הפחתת הסיכון למוות כתוצאה מהמחלות הנידונות, עלה לאחוזים גבוהים יותר. כך, למשל, תוכלו להימנע ממוות בעקבות מחלות כלי דם ב-46 אחוזים, ומסרטן ב-28 אחוזים.
מה שהמחקר כן הגדיר, זה הזמן שלאורכו יש לבצע את הפעילות.
מן הסקירה עולה כי הזמן המיטבי עבור השגת התוצאות הוא 30-60 דקות. החדשות הטובות הן, שלא נמצאה השפעה לטובה על תוחלת החיים, כאשר ביצעו פעילות ארוכה יותר מ-60 דקות. כלומר, כדי להשיג את תוצאות המחקר, אין צורך להשתגע עם הפעילות הגופנית, ומספיק זמן של עד שעה על מנת להגיע לכך.
הזמנים המומלצים השתנו בין המחלות השונות, כאשר עבור סוכרת, למשל, זמן הפעילות המיטבי הוא 60 דקות, על מנת למנוע תמותה בעקבותיה.