לכל אחד מאיתנו שגרת היום שלו. המודעות לחשיבותו של כושר גופני, שעלתה משמעותית בשנים האחרונות, הובילה לכך שחלק משגרת היום של רבים מאיתנו, כוללת גם אימונים גופניים.
בין אם מדובר באימון אירובי כגון ריצה או הליכה, ובין אם מדובר באימון כוח אינטנסיבי; בין אם מדובר בשגרת אימונים עמוסה שמתפרסת על כל ימי השבוע ובין אם מדובר בכמה אימונים קצרים שמכניסים ללוח הזמנים "כשזה מסתדר ונוח" – לכל אחד מאיתנו תפיסה שונה ביחס לשעת האימון האידאלית.
בעבור האדם הממוצע – קרי, האדם שמתאמן בעיקר לשם שמירה על כושר סביר – שאלת העיתוי מתחשבת בעיקר באילוצי זמנים. יום העבודה הוא המרכז, וסביבו נבנות שאר התוכניות, ובהן האימונים.
ישנם כאלו שמעדיפים להתאמן בשעת בוקר מוקדמת ולהגיע ערניים ורעננים למקום העבודה, וישנם כאלו שמעדיפים להתאמן בשעות הערב ובכך לסיים את יום עבודתם. כלומר, מתאמנים אלו לא חושבים על השאלה האם עיתוי האימון שלהם נכון מבחינה פיזית.
ואולם, ישנם מתאמנים חובבים ששאלת העיתוי של האימון אכן חשובה להם, והם מתחשבים בה כשהם בונים את שגרת יומם. כשמדובר באימוני אירובי, אין לכך חשיבות יתרה; כל עוד העיתוי די קבוע ומתאים לסדר היום, האפקטיביות נשמרת. ואולם יש לשאלת העיתוי רלוונטיות באימוני כוח.
היתרונות שבאימונים בשעות הערב
מחקרים רבים, שנערכו הן על אוכלוסייה צעירה והן על אוכלוסייה מבוגרת, מראים כי אנשים מרגישים חזקים וערניים יותר בשעות אחר הצהריים והערב, כך שאימונים בשעות כאלו נרשמו כאפקטיביים יותר ובעלי תוצאות טובות יותר.
אחת הסיבות לכך היא העובדה שבשעות הערב, טמפרטורת הליבה של הגוף גבוהה יותר מאשר בבוקר. הדבר מביא לכך שגמישות המפרקים גדולה יותר, הקצב המטבולי מהיר יותר, והזרמת הדם לשרירים גבוהה יותר.
מחקרים אף מראים כי בערב, ריכוז הטסטוסטרון בגוף גבוה מריכוזו בבוקר, וריכוז הקורטיזול בגוף נמוך יותר בערב מאשר ריכוזו בבוקר. משמעות היחס ההורמונלי הזה היא שאימון שנעשה במהלך שעות הערב הוא פחות "הרסני" מבחינה מטבולית ביחס לאימון שנערך בשעות הבוקר.
הסיבה לכך היא שיחס הורמונלי זה מייצר מסת שריר גדולה יותר מזו שמופקת מאימון בשעות הבוקר (אז היחס הפוך), מכיוון שהטסטוסטרון אחראי על בניית השריר והקורטיזול על פירוקו. כשריכוז ההורמון שבונה את השריר עולה על זה שמפרק אותו – נוצרת מסת שריר גבוהה יותר.
היתרונות שבאימונים בשעות הבוקר
מחקר משנת 2011 מראה כי פתיחת היום באימון, תורמת משמעותית להפחתת לחץ הדם בגוף בשיעור של כ- 10% במשך היום, ואף בשיעור גבוה יותר במהלך שעות הלילה.
מחקר זה מראה גם כי עריכת צעידות בבוקר, במשך כמה ימים בשבוע (ולא בהכרח בכל יום), משפרת פלאים את איכות שנת הלילה. המתאמנים המשכימים בשעות הבוקר המוקדמות נרדמים מוקדם יותר, ובכך זוכים לכמות גדולה יותר של הורמון גדילה שפועל בשעות הלילה.
יתרון נוסף הוא שריפת קלוריות מוגברת, שמביאה לירידה במשקל. עבור מתאמנים שלא נוטים לאכול מיד לאחר שהם קמים, אימון בוקר מביא להוצאת אנרגיה רבה יותר, מה שמביא לשריפת שומן ששיעורה גדול בכ-20% מאשר זו שמושגת באימון ערב.
עבור אותם מתאמנים, אימון הבוקר גם מביא לפעילות מוגברת של תנועת חילוף החומרים בגוף, וזאת מכיוון שהאימון המוקדם מביא לאכילה מופחתת במהלך ארוחת הבוקר.
סיבה נוספת להתאמן בבוקר היא יכולת ההתמדה, שנמצאה כגבוהה יותר בשעות אלו. מכיוון שחדרי הכושר אינם הומים מאוד בשעות הבוקר לעומת תפוסתם בשעות הערב, המלחמה על מכשירי הכוח ומסילות ההליכונים איננה קשה.
כך, מי שבוחר להתאמן בבוקר לא יתפתה להישאר במיטה בתירוץ כי "גם כך ככל הנראה המכשירים יהיו תפוסים ולא אוכל להתאמן".
לסיכום, למרות היתרונות והחסרונות שנובעים מעריכת האימון בערב או עריכתו בבוקר, מדובר בשאלה שהתשובה עליה אישית ופשוטה – בפועל, הזמן הטוב ביותר לאימון הוא הזמן בו ניתן להבטיח בוודאות שאכן נתאמן בו.
לא משנה באיזו שעה ביום נבחר להתאמן, ולא משנה איזה סוג של אימון נבחר לעשות, יש לזכור עובדה אחת חשובה – אפקטיבי יותר להתאמן מאשר לא להתאמן כלל. כל עוד נפקיד על כך, ונשמור על עקביות בשגרת האימונים, נשמר את הכושר הגופני שלנו ונשפר בריאותנו לטווח הארוך.