אחת הדילמות הידועות ביותר בתחום הפעילות הגופנית היא שאלת השילוב בין כושר לאוכל. האם צריך לאכול כשעוסקים בפעילות גופנית, ואם כן מתי ביחס אליה, כמה לאכול וכמובן מה. במאמר הבא ננסה להציג אפשרויות שונות שיענו על שאלה זאת.
התשובה בגוף המתאמן
כפי שהולך ומתבהר, תזונה ובריאות הם עניינים מאוד אישיים, שלא לומר סובייקטיביים. לכן מה שטוב לאחד לא בהכרח מתאים לאחר. לכל אחד מאיתנו יש את ההעדפות האישיות והמנהגים הפרטיים שלו, שמסייעים לו להרגיש את המקסימום מהפעילות הספורטיבית.
יחד עם זאת, מדובר בשאלה שנמצאת במחקר העדכני. בהתאם לכך, יש כמה גישות לדילמה אשר מתוקפות על ידי המדע המודרני.
תאמר לי במה אתה מתאמן ואומר לך מתי לאכול
הגורם המשפיע ביותר אולי על תשובה רלוונטית היא מטרת האימון. כידוע, תחת המושג פעילות ספורטיבית נכללים סוגים רבים של פעילויות שלכל אחת מהן אפקט שונה על הגוף ומטרה מוגדרת אחרת. חשוב להתאים את האכילה לפי סוגי הפעילויות הבאים:
- פעילות אירובית, סיבולת לב ריאה
- אימונים אנאירוביים, סטים של כוח ובניית שרירים
- אימוני כוח בדגש על פיתוח גוף
פעילות אירובית
פעילות אירובית גם היא מושג רחב ויש לה ביטויים רבים: ריצה, שחייה, רכיבה על אופניים, משחקי כדור, ריקוד ועוד. הדגש העיקרי בה הוא על פעילות גופנית מאומצת למשך זמן רב יחסית ופחות על פיתוח וחיזוק ספציפי של השרירים (אף שגם זה מתקיים כמובן).
מומלץ לאכול לפני פעילות אירובית. הזמן הרצוי לכך הוא כשלוש שעות לפני תחילת הפעילות. בכל מקרה מומלץ להימנע מאכילה סמוכה מדי לאימון מכיוון שהדבר עלולה לגרום לקשיים בעיכול ולתחושות בחילה.
אכילה לפני פעילות ספורטיבית מומלצת עבור סיפוק אנרגיה ושמירה על יציבות רמת הסוכר במחזור הדם. בפעילויות ארוכות טווח כמו ריצות מרתון למשל, מומלץ לאכול חטיפים קטנים במהלך הפעילות עבור שמירה על רמת אנרגיה. לפני האימון מומלץ לאכול פחמימות פשוטות כמו הדברים הבאים:
- אורז לסוגיו
- פסטה
- דגנים למיניהם, שיבולת שועל, קינואה וכו'.
- פירות
פעילות אנאירובית
בפעילות אנאירובית מודגש על תרגילי חזרה שנועדו לחזק אזורים ספציפיים בגוף, כגון ידיים, חזה או רגליים. דוגמא לפעילות מסוג זה היא שימוש במכשירים של חדר כושר, אימוני גוף כמו עליות מתח, שכיבות סמיכה ועוד.
גם לפני פעילות זו מומלץ לאכול, אולם הדגש העיקרי הוא על אכילת חלבונים. דגים, ביצים, מוצרי חלב וקטניות הן מקור פורה לחלבונים אשר יכולים לספק לגוף חומצות אמינו חיוניות עבור אימונים מסוגים אלו.
מתי אוכלים אחרי?
אנשים רבים נהוגים להתאמן דבר ראשון על הבוקר, עוד לפני שהכניסו דבר לפיהם. יש לגישה זו כמה יתרונות מדעיים, כגון וויסות אפקטיבי של הורמונים ושל סוכר בדם, ניצול איכותי של אנרגיה זמינה ושריפת שומן מהירה.
אם אתם דוגלים בגישה זו, חשוב מאוד לאכול ממש בתום האימון ולא להתמהמה זמן נוסף. ארוחה נכונה לאחר אימון תכלול שילוב איכותי של פחמימות וחלבונים גם יחד. יש שילובים קולינריים רבים שעומדים במשימה ולכן נציין רק כמה בסיסיים: אורז עם עדשים, יוגורט עם גרנולה ופסטה עם טונה.
הקפדה היא שם המשחק
תזונה נכונה היא מרכיב מהותי בשגרה נכונה של כל מתאמן ומתאנת. לכן אם אתם לוקחים את הפעילות הספורטיבית שלכם ברצינות חשוב שתתייחסו באותה גישה גם לעניין האוכל. אמצו גישת תזונה – אימון שתואמת את מטרותיכם והקפידו לא לחרוג ממנה.