אנשים רבים נתקלים לאורך חייהם, ובעיקר ככל שהם מתבגרים, בעלייה במשקל ובקשיים לחזור למשקל הקודם. הם חווים חוויה של תסכול בעקבות אי הצלחה של שיטות לירידה במשקל שעבדו עבורם בצעירותם או בעברם, אך כיום לא מצליחות לתרום לירידה מספקת במשקל.
בהרבה מן המקרים, אנשים נכנסים למעין לופ, בו הם מתחילים דיאטה תובענית אשר במהלכה הם יורדים במשקל באופן משמעותי, אך לאחר סיומה, אפילו אם חזרו לאורח חיים בריא יחסית ולא התפרעו בבחירת האוכל שלהם, הם חווים עלייה, איטית אך עיקשת, בחזרה למשקלם הקודם שהיה לפני הדיאטה, מה שמוביל להתחלה של דיאטה חדשה וחוזר חלילה.
לופ זה מהווה מקור לתסכול רב, לאמונה כי דיאטות פשוט לא עובדות, ולעיתים אף וויתור לחלוטין על הגעה למשקל הגוף הרצוי.
אז מה גורם למשקל הגוף לסרב להישאר במשקל הנמוך אליו הגעתם, ואיך ניתן למנוע את העלייה במשקל שלאחר הדיאטה?
הגורמים המרכזיים לעליה במשקל לאחר הדיאטה
- משקל גוף נמוך יותר – ככל שהגוף שוקל פחות, כך הוא זקוק לצריכה פחותה של אנרגיה, ואף שורף פחות קלוריות באופן טבעי. לכן, אם תחזרו לשגרת התזונה והאימונים שלכם שהייתה לפני הירידה במשקל בעקבות הדיאטה, תחוו פחות הצלחה בשמירה על המשקל שכן הגוף שלכם השתנה.
איך נימנע מזה? בניית מסת שריר תאפשר צריכה טבעית גדולה יותר של אנרגיה גם כאשר הגוף שוקל פחות. - איבוד מסת שריר – במהלך תהליך מהיר של ירידה במשקל, הגוף נוטה לפרק מסת שריר בגלל שהיא רקמה "בזבזנית", כלומר צורכת הרבה אנרגיה. אדם שרירי יצרוך יותר אנרגיה באופן טבעי מאדם פחות שרירי. לכן, כאשר אנחנו נמצאים בדיאטה קשוחה המציבה אותנו במצב של גירעון קלורי, ובעיקר במידה והיא משולבת גם באימון אירובי אינטנסיבי, הגוף שלנו ייפטר מרקמות השריר. דבר זה יגרום לירידה בקצב חילוף החומרים של הגוף, ולירידה בשריפת הקלוריות הטבעית.
איך נימנע מזה? יש להשתדל לרדת במשקל בצורה הדרגתית ומבוקרת, ולא בדיאטות בזק המעלות את הסיכון לאיבוד מסיבי של מסת שריר. בנוסף, נקפיד לבצע גם אימונים אנאירוביים, לצד אכילה מספקת של חלבונים. - אדפטציה מטבולית – המערכת של הגוף שלנו בנויה כך שבמידה והוא אינו מקבל אנרגיה בכמות שהיה רגיל לקבל, הוא מנסה להתייעל על ידי שריפת מאגרים והגברת הורמון הרעב הנקרא גרלין. כך נשרפות פחות קלוריות לאחר הירידה במשקל מאשר מה שהיה לפניה כאשר מבצעים את אותה פעילות.
איך נימנע מזה? יש להעלות את צריכת הקלוריות באופן הדרגתי לאחר הדיאטה, ולא להפסיק אותה באופן פתאומי.
מאזן אנרגיה
העצה הבסיסית היא לנסות להבין מה גרם לירידה במשקל, מאחר וכך תוכלו לשמר אותו. כלומר, יש לנסות לבודד את הגורם שהכריע ואפשר למשקל גופכם לרדת, ולהתמיד בו.
לצורך כך, הכירו את מאזן האנרגיה. מאזן אנרגיה חיובי הוא מצב בו אתם אוכלים יותר קלוריות מאלו שאתם שורפים, ומאזן אנרגיה שלילי הוא מצב בו אתם אוכלים פחות ממה שאתם שורפים.
הגוף מחליט אם לשרוף או לאגור בתור שומן את האנרגיה שאתם מכניסים אליו, על פי מאזן האנרגיה שלכם.
במידה ומאזן האנרגיה שלילי, יהיה לכם קל יותר לרדת במשקל.
במקרה והוא חיובי, לעומת זאת, התהליך הזה עלול להיות הרבה יותר קשה.
לסיכום, חשוב לדעת לבצע את תהליך הירידה במשקל באופן מאוזן ומבוקר. אל תצפו להשקיע במשך חודש מרוכז בדיאטה קשוחה, ואחר כך לחזור לסורכם ולהצליח לשמור על המשקל אליו הגעתם. הירידה החדה במשקל מובילה לשינויים חדים בקצב חילוף החומרים, ועלולה להרגיל את הגוף לצריכה נמוכה של קלוריות, כך שחזרה לאחר מכן לאכילה מוגברת, ואפילו לתפריט בריא, תוביל להשמנה.
הקפידו לבצע אימונים אנאירוביים לצד האימונים האירוביים, דבר שיגדיל את מסת השריר שלכם ויאפשר שריפת קלוריות מיטבית.
בנוסף, שימו לב למאזן האנרגטי שלכם, הקפידו להבין כמה קלוריות אתם מכניסים וכמה אתם מוציאים, ושמרו על מאזן שלילי ברוב הזמן.
זה אמנם לוקח זמן ואנרגיה בהתחלה, אך לאחר מכן כבר תכירו את הכמויות המתאימות לכם ותוכלו לאמוד אותן גם באופן אינטואיטיבי.
כך תוכלו לעמוד במטרות שהצבתם לעצמכם, ולשמור על הגזרה אליה הגעתם לאחר השקעה ומאמץ.