מה זה תזונה לפי סוג דם ומה הרעיון מאחוריה?

תזונה לפי סוג דם היא גישה תזונתית שפותחה על ידי הרופא הנטורופתי פיטר ד'אדמו בשנות השמונים והתשעים של המאה העשרים. הגישה מבוססת על ההנחה שסוג הדם קובע איך הגוף מעכל מזונות שונים, איך הוא מגיב לחלבונים מסוימים ואיך הוא יכול להגיע לבריאות אופטימלית. לפי התיאוריה, כל סוג דם התפתח בתקופה היסטורית שונה ולכן מתאים למזונות שהיו זמינים באותה תקופה.

התיאוריה מחלקת את האוכלוסייה לארבעה סוגי דם עיקריים – O, A, B ו-AB – כאשר לכל סוג יש המלצות תזונתיות שונות. סוג דם O נחשב לסוג הדם הקדום ביותר ולכן מתאים לתזונה עשירה בחלבון מהחי, דומה לתזונת הציידים הקדמונים. סוג דם A התפתח לכאורה עם התחלת החקלאות ולכן מתאים לתזונה צמחונית. סוג דם B קשור לתרבות הרועים ומתאים לתזונה מגוונת, ו-AB הוא שילוב של שני הסוגים הקודמים.

הגישה טוענת שמזונות מסוימים יכולים לגרום לאגלוטינציה (הדבקות) של תאי דם כשהם לא מתאימים לסוג הדם, מה שמוביל לבעיות בריאותיות שונות. לעומת זאת, תזונה מותאמת לסוג הדם אמורה לייעל את העיכול, לשפר את מערכת החיסון ולהוביל לירידה במשקל ולבריאות טובה יותר.

תזונה לסוג דם O – הציידים הקדמונים

קטגוריית מזון מזונות מומלצים מזונות לימוד מזונות אסורים
חלבונים בשר אדום, עוף, דגים, כבד ביצים, גבינות מסוימות חזיר, נקניקיות מעובדות
דגנים אורז, כוסמין שיפון חיטה, שיבולת שועל
ירקות ברוקולי, כרוב, בצל מלפפון, חסה תירס, תפוחי אדמה
פירות שזיפים, תאנים, דובדבנים אבטיח, ענבים תפוזים, תותים

בני סוג דם O נחשבים ל"ציידים" ולכן התזונה המומלצת עבורם עשירה בחלבון מהחי ודלה בפחמימות. החלבון הוא המקור העיקרי לאנרגיה, והמלצה היא לצרוך בשר אדום רזה, עוף, דגים וכבד באופן קבוע. בשרים אלה נחשבים לא רק בטוחים אלא אף מועילים לבני סוג דם O, המסייעים להם לשמור על משקל בריא ועל רמות אנרגיה גבוהות.

הדגנים המותרים מוגבלים יחסית, כאשר אורז וכוסמין נחשבים לבטוחים יותר מחיטה ושיבולת שועל. החיטה במיוחד נחשבת בעייתיה עבור בני סוג דם O, לכן מומלץ להימנע מלחם רגיל, פסטה ומוצרי מאפה מסורתיים. במקום זאת, מומלץ להתמקד באורז מלא, בפסוודו-דגנים כמו קינואה, ובירקות כמקור לפחמימות.

הפעילות הגופנית החזקה היא חלק חיוני מאורח החיים המומלץ לבני סוג דם O. אימונים אינטנסיביים כמו אימון כוח, ריצה ואימונים פונקציונליים אמורים להתאים במיוחד לחילוף החומרים המהיר של סוג דם זה ולעזור בניהול הלחץ והחרדה.

תזונה לסוג דם A – החקלאים הטבעיים

בני סוג דם A נחשבים ל"חקלאים" ולכן התזונה המומלצת עבורם היא בעיקר צמחונית ורגישה. הגישה טוענת שמערכת העיכול שלהם עדינה יותר ומתאימה למזונות טבעיים, לא מעובדים ודלי שומן. החלבון הצמחי מקבל עדיפות על פני חלבון מהחי, כאשר הדגש הוא על קטניות, אגוזים, זרעים ומוצרי סויה איכותיים.

הירקות והפירות מהווים את הבסיס של התזונה, עם העדפה למוצרים אורגניים וטריים. ירקות עליים ירוקים כמו תרד, כרוב וברוקולי נחשבים מועילים במיוחד. פירות כמו ליימון, גזר ואננס מומלצים לתמיכה בעיכול, בעוד שפירות חמצמצים אחרים עלולים להיות בעייתיים למערכת העיכול הרגישה.

הדגנים המומלצים כוללים דגנים מלאים כמו כוסמין, שיפון ואורז חום. חיטה מותרת במתינות, אבל יש להעדיף דגנים עתיקים ופחות מעובדים. מוצרי חלב מוגבלים מאוד או אסורים לחלוטין, עם העדפה לחלופות צמחיות כמו חלב שקדים או חלב סויה.

הפעילות הגופנית המומלצת לבני סוג דם A היא עדינה יותר ומתמקדת בהפגת מתחים. יוגה, פילאטיס, הליכה ומתיחות אמורים להתאים טוב יותר לטמפרמנט הרגיש שלהם ולעזור להם לנהל מתח ולשמור על איזון נפשי.

תזונה לסוג דם B – הנוודים הגמישים

בני סוג דם B נחשבים ל"נוודים" עם יכולת הסתגלות גבוהה למזונות מגוונים. התזונה המומלצת עבורם היא האיזונית ביותר מבין כל סוגי הדם, עם יכולת לצרוך הן חלבון מהחי והן צמחי, מגוון דגנים ורוב הירקות והפירות. הגמישות התזונתית הזו אמורה לשקף את ההיסטוריה הנוודית שלהם ואת הצורך להסתגל למזונות שונים באזורים גיאוגרפיים שונים.

מוצרי חלב נחשבים מועילים במיוחד לבני סוג דם B, כולל חלב, יוגורט, גבינות רכות וקשות. זה בניגוד לשאר סוגי הדם שבהם מוצרי חלב בעייתיים יותר. הרציונל הוא שהקשר ההיסטורי לרועי בקר וצאן יצר התאמה גנטית למוצרי חלב. גם בשר כבש ועגל מומלצים, בעוד שבשר עוף ובשר חזיר אסורים.

הדגנים המותרים כוללים אורז, שיפון ודוחן, בעוד שחיטה, תירס ובוכוויט אסורים. הגבלה זו אמורה לסייע במניעת בעיות עיכול ובשמירה על משקל בריא. הירקות והפירות המותרים מגוונים, עם הימנעות ממזונות ספציפיים כמו תירס, עגבניות ואבוקדו שנחשבים בעייתיים לסוג דם זה.

הפעילות הגופנית המומלצת לבני סוג דם B היא מתונה ומגוונת, המשלבת אלמנטים של חוזק ושל רגיעה. שילוב של אימון כוח קל עם יוגה או שחייה אמור להתאים לטמפרמנט המאוזן שלהם.

תזונה לסוג דם AB – השילוב המודרני

סוג דם AB נחשב לסוג הדם החדש ביותר מבחינה אבולוציונית, ולכן התזונה המותאמת לו משלבת אלמנטים מסוגי דם A ו-B. בני סוג דם AB נחשבים ל"אניגמה" התזונתית עם מערכת עיכול מורכבת שיכולה להתמודד עם מגוון רחב של מזונות, אבל גם עם רגישויות ספציפיות המשלבות את החולשות של שני הסוגים האחרים.

החלבונים המומלצים כוללים דגים, הודו, חלבון מהצומח ומוצרי חלב במתינות. בשר אדום מותר אבל בכמויות מוגבלות, כאשר דגש על דגים ופירות ים שנחשבים מועילים במיוחד. מוצרי הסויה מומלצים מאוד, כולל טופו, טמפה וחלב סויה, כמקור חלבון איכותי ובטוח.

הירקות והפירות המומלצים משלבים את הטובים ביותר משני הסוגים הקודמים, עם דגש על מזונות בעלי תכונות אלקליניות. ירקות עליים ירוקים, חזרת, ססגוניות ופירות יער נחשבים מועילים במיוחד. יש להימנע ממזונות החמצניים מדי כמו תפוזים וגם ממזונות שנחשבים בעייתיים לשני הסוגים הבסיסיים.

הדגנים המותרים כוללים אורז, שיפון וכוסמין, עם הימנעות מתירס וחיטה במתינות גבוהה יותר מאשר בסוגי דם אחרים. המחקר על סוג דם AB מוגבל יותר בשל השכיחות הנמוכה שלו באוכלוסייה (כ-4% מהאוכלוסייה העולמית).

הביקורת המדעית והראיות המחקריות

הגישה של תזונה לפי סוג דם זוכה לביקורת רחבה מצד הקהילה המדעית והתזונתית המקצועית. המחקרים המבוקרים שנעשו עד כה לא מצאו קשר מובהק בין סוג דם להמלצות התזונתיות הספציפיות. ביקורת שיטתית שפורסמה ב-American Journal of Clinical Nutrition ב-2013 בחנה את כל המחקרים הזמינים ומצאה שאין ראיות מדעיות תומכות לגישה זו.

הביקורת העיקרית מתמקדת בכמה נקודות מרכזיות. ראשית, התיאוריה ההיסטורית על התפתחות סוגי הדם אינה מדויקת מבחינה אנתרופולוגית. ארבעת סוגי הדם הקיימים היום התפתחו הרבה לפני התקופות שהתיאוריה מציינת, וההקבלה לדפוסי תזונה היסטוריים היא שרירותית. שנית, המנגנון הביולוגי שאמור לקשר בין סוג דם לעיכול מזונות לא הוכח מדעית.

עם זאת, יש להכיר בכך שרבים מהאנשים שמאמצים את הגישה מדווחים על שיפור בתחושתם הכללית. זה יכול להיות מוסבר בעובדה שכל הדיאטות לפי סוג דם מדגישות מזון טרי, לא מעובד והפחתה בסוכר ומזון מהיר. שיפורים אלה יכולים להתרחש בכל תזונה בריאה יותר, ללא קשר לסוג הדם.

היתרונות והחסרונות של הגישה

היתרון העיקרי של תזונה לפי סוג דם הוא שהיא מעודדת מודעות לתזונה ומקלה על קבלת החלטות תזונתיות. במקום להתמודד עם המבול של מידע תזונתי סותר, האדם מקבל הנחיות ברורות ופשוטות. זה יכול להיות מוטיבציוני במיוחד לאנשים שמתקשים לעמוד בדיאטות מורכבות או לאלה שמחפשים מבנה ברור.

יתרון נוסף הוא שכל הדיאטות מדגישות מזון איכותי ולא מעובד, מה שהוא עקרון בריאותי נכון באופן כללי. הדגש על ירקות, פירות, חלבון איכותי והימנעות ממזון מהיר תורם לבריאות ללא קשר לסוג הדם. רבים מהמשתתפים מפתחים הרגלי אכילה טובים יותר ומודעות גבוהה יותר למה שהם אוכלים.

החסרון העיקרי הוא היעדר בסיס מדעי איתן. השקעה בגישה שאינה מבוססת על ראיות יכולה להוביל לאכזבה כשהתוצאות לא מגיעות כצפוי. בנוסף, חלק מההגבלות הקיצוניות יכולות להוביל לחסרים תזונתיים אם לא מתוכננות בקפידה. למשל, בני סוג דם A שמוותרים לחלוטין על חלבון מהחי צריכים להיות זהירים לקבל מספיק B12, ברזל וחלבון מלא.

השילוב עם גישות תזונתיות מודרניות

למרות הביקורת המדעית, ניתן לשלב חלק מהעקרונות של תזונה לפי סוג דם עם גישות תזונתיות מודרניות ומבוססות מחקר. הדגש על מזון לא מעובד, על הקשבה לגוף ועל התאמה אישית הם עקרונות נכונים שמתאימים לתזונה מותאמת אישית מבוססת מדע.

גישת התזונה האישית המודרנית לוקחת בחשבון גורמים מבוססים מדע כמו גנטיקה (נוטריגנומיקה), מיקרוביום המעיים, רמות פעילות גופנית, מצב בריאותי כללי והעדפות אישיות. אלה גורמים שהוכחו כמשפיעים על האופן שבו האדם מעכל ומעבד מזונות שונים, בניגוד לסוג הדם שלא הוכח כגורם משפיע.

תזונאים מקצועיים יכולים לעזור ליצור תכנית תזונה מותאמת אישית שלוקחת בחשבון את הגורמים הרלוונטיים מדעית. תכנית כזו יכולה לכלול בדיקות מעבדה, ניתוח הרגלי האכילה הנוכחיים, והתחשבות ביעדי הבריאות הספציפיים של האדם.

תכנון מעשי לפי סוגי דם

למי שמחליט לנסות את הגישה למרות החסרונות המדעיים, חשוב לעשות זאת בצורה מאוזנת ובטוחה. התחלה הדרגתית עם שינויים קלים עדיפה על מהפכה תזונתית מוחלטת. מומלץ להתמקד תחילה בהוספת המזונות המומלצים במקום בהסרה דרסטית של מזונות אסורים.

לכל סוג דם, חשוב להבטיח איזון תזונתי ומגוון מזונות. גם אם מזון מסוים "אסור" לפי הגישה, אם הוא מהווה מקור חיוני של חומרי תזונה (כמו מוצרי חלב לסוג דם A), יש לחפש חלופות איכותיות או להתייעץ עם איש מקצוע. מעקב אחר התחושה הכללית, רמות האנרגיה ופרמטרים בריאותיים יכול לעזור לקבוע אם הגישה מתאימה לאדם הספציפי.

שילוב הגישה עם פעילות גופנית מתאימה חשוב לא פחות מהתזונה עצמה. ללא קשר לסוג הדם, פעילות גופנית קבועה ומותאמת לרמת הכושר והעדפות האישיות היא חיונית לבריאות כללית ולהשגת יעדי משקל.

החשיבות של ליווי מקצועי

תזונה לפי סוג דם היא גישה מעוררת סקרנות, אך כמו כל שיטת תזונה – חשוב ליישם אותה בזהירות ובשיקול דעת. גם אם בחרתם לנסות אותה, ליווי של תזונאי מוסמך הוא חיוני כדי לוודא שאתם שומרים על איזון תזונתי, מקבלים את כל הרכיבים החיוניים ומתאימים את השיטה לאורח החיים ולמטרות הבריאותיות האישיות שלכם.
היכנסו עכשיו לדף 'תזונאים' ומצאו את המומחה שילווה אתכם בתהליך – בבטחה, באחריות ובתבונה.

תזונה לפי סוג דם