התקפי לב הינם תופעה רפואית נפוצה, אשר רוב גורמי הסיכון שלה לא נתונים לשליטה. ביניהם ניתן למצוא גורמים כמו גיל, שככל שהוא עולה הסיכון לחוות התקף מתגבר, מין, כאשר גברים סובלים יותר מבעיות לבביות, וגנטיקה, כלומר היסטוריה של התקפי לב במשפחה.
אם אתם עונים על אחד מגורמי הסיכון הללו, סביר להניח שתהיתם לעצמכם איך ניתן למנוע, או לכל הפחות לצמצם את הסיכון להתרחשות של התקף לב.
אז למרבה שמחה, מתברר שיש גורמי סיכון שבהם אנו יכולים לשלוט, ביניהם הימנעות מעישון, שמירה על תזונה נכונה ומותאמת, הימנעות מעודף משקל, או הימנעות מלחץ נפשי וסטרס. גורם נוסף, ומשמעותי במיוחד, הוא פעילות גופנית.
איך פעילות גופנית עוזרת למנוע התקף לב?
פעילות גופנית, כאשר היא מבוצעת נכון, יכולה, בין היתר, לעשות שני דברים- להוריד את רמת הכולסטרול הרע בגוף, ולהעלות את רמתו של הסוג הטוב. הכולסטרול משפיע רבות על מערכת הדם, ולכן מומלץ לשמור על האיזון הזה על מנת למנוע בעיות בכלי הדם והלב. בנוסף, פעילות גופנית יכולה להשפיע ישירות על זרימה טובה של הדם, להעלות את קצב הלב ובכך לחזק אותו (לא נשכח שהלב הינו שריר, ולכן יש לעבוד עליו כמו יתר השרירים, באמצעות אימון).
גם קצב חילוף החומרים יכול לעלות, דבר שיכול להשפיע לטובה על סוכרת, שהיא כידוע גורם סיכון משמעותי בכל הנוגע למחלות לב.
חילוף חומרים מיטבי אף יכול לתרום לירידה במשקל, שגם היא מהווה גורם סיכון, וללחץ דם מאוזן יותר, שאף הוא בעל השפעות על מערכת הלב שלנו.
אפילו ההשפעות הנפשיות, שמוכר כי יכולות להיות לפעילות גופנית, משפיעות ומצמצמות את הסיכוי לאירוע לבבי.
אז איזה פעילות גופנית עלינו לבצע?
מומלץ בעיקר לבצע פעילות אירובית, שהיא זו שמפעילה בצורה הטובה וההדרגתית ביותר את שרירי הלב. כלומר, ניתן לבצע פעילות של הליכה מהירה, שחייה, ריצה, רכיבה על אופניים, הליכה בשיפועים עולים, ועוד.
משך הפעילות המומלצת הינו חצי שעה של פעילות גופנית מאומצת, לכל הפחות במשך 5 ימים בשבוע, או לחלופין שעה של פעילות כזו, במשך 3 ימים בשבוע. פעילות מאומצת מוגדרת כפעילות שבמהלכה מגיעים לדופק מואץ ואף לקושי קל בנשימה, כל זה מדובר עבור מי שלא עבר התקף לב, ורק חושש מהתקף כזה בעקבות גורמי סיכון כאלה ואחרים.
פעילות גופנית יכולה להיות יעילה ביותר במניעת התקפי לב גם כאשר היא מתבצעת לאחר אירועים לבביים, אך יש לשים לב למספר שינויים והתאמות שיש לבצע.
במידה ואתם חולי לב, יש לשים לב שאתם חוזרים לפעילות הגופנית בהדרגה, ומומלץ לעשות זאת בליווי ובהשגחה של צוות רפואי על התהליך.
את התהליך כדאי להתחיל, במינונים קטנים ובליווי צמוד, כבר בשלב השיקום מההתקף. לאחר מכן, ניתן להמשיך לבצע פעילות נרחבת יותר באופן עצמאי יותר, אך יש להמשיך להקפיד להיוועץ בגורמי הרפואה, ולהיות ערניים לתחושות הגוף שלכם במהלך הפעילות.
איזו פעילות גופנית עלינו לבצע לאחר אירוע לבבי?
נדגיש, כי האמור בכתבה אינו מחליף המלצות רפואיות, והינו כללי. אם אתם נמצאים בשיקום לאחר התקף לב, מומלץ בנוסף להתייעץ עם הצוות הרפואי המלווה אתכם.
אז כאמור, מדובר בתהליך הדרגתי, ומומלץ להתחיל אותו בפעילות קלה כמו הליכה, באורך של כרבע שעה, למשך שלוש עד ארבע פעמים בשבוע.
את הפעילות מומלץ לבצע בנוכחות מלווה, על מנת להימנע ממצבי חירום רפואיים, ויש להקפיד על אכילה רק כשעתיים לאחר הפעילות.
השלב הבא מגיע על פי רוב כחודש לאחר האירוע, ובו ניתן להעלות את רמת הקושי של האימונים ולהרחיב את הסוגים האפשריים. הפעילויות המומלצות הינן פעילויות אירוביות מתונות ותרגילי גמישות ושיפור שיווי משקל, ולא מומלץ לבחור בשחייה או באימוני כוח אינטנסיביים.
את הפעילות האירובית מומלץ לשלב בכל יום, באימון באורך של כחצי שעה. לקראת סיום הפעילות, מומלץ תמיד להקדיש 5-10 דקות לירידה הדרגתית בעצימות ובמאמץ, ולאחר מכן לבצע מתיחות.
ישנם מספר סימני אזהרה, שבמידה והם מופיעים במהלך אימונים רבים ובאופן קבוע, יש להפסיק את אותם אימונים ולהתייעץ עם רופא, ביניהם קוצר נשימה, כאב בחזה, קצב לב מוגבר מדי, או לאות יתר.