סיבולת לב ריאה: התרופה לסרטן שלא ידעתם שקיימת

ביצוע פעילות גופנית סדירה ושמירה על סיבולת לב ריאה שומרים על מערכת החיסון וטובים לבריאות. כמה פעמים שמענו את המשפט הזה או משפטים דומים לו? כנראה שהרבה. אבל מה אם נאמר לכם ששמירה על הסיבולת כל כך חשובה לבריאות, עד כדי כך שביכולתה אפילו להפחית את הסיכויים לחלות במחלת הסרטן. מעניין לא כך? אם גם אתכם זה מעניין, אז כדאי לכם מאוד לקרוא את המאמר הבא.

סיכום שנה: הנתונים על מחלת הסרטן מהשנה החולפת

לרגל ציון יום הסרטן הבינלאומי, פרסמה השנה האגודה למלחמה בסרטן מחקר חדש שהביא עימו מספר נתונים, ואלו הם:

  • בשנת 2023, אובחנו כ-31,000 מקרים של סרטן בקרב שני המינים וכ-11 אלף נפטרו מהמחלה.
  • בהשוואה לעולם, ישראל נמצאת במקום ה-45 מתוך 50 של המדינות עם מספר המקרים של גילוי המחלה על כל 100 אלף אנשים, אך במקום ה-89 (מקום נמוך יחסית) בקרב אחוזי התמותה מהמחלה.
  • הודות לרפואה בארץ, לסל הבריאות וכן למודעות ולשמירה על אורח חיים בריא, ישראל מדורגת במקום נמוך ביחס לשאר העולם, באחוזי התמותה ממחלת הסרטן.

על הקשר בין סיבולת לב ריאה למחלת הסרטן

החשיבות של פעילות גופנית בחיינו, ובפרט שמירה על סיבולת לב ריאה גבוהה, היא משהו שכבר ידוע לנו. החל מהמחלות השכיחות יותר, ועד לסוגי מחלות הסרטן, פעילות גופנית ידועה ביכולתה למנועה, לעקב ולסייע בכל הקשור לתחום הבריאותי שלנו. כאשר מדובר בפרט על סרטן הערמונית, בו נעסוק היום, לא הוכחו עד לאחרונה קשרים ישירים בין שמירה על סיבולת לב הריאה לבין מניעה של גורמי הסיכון השונים.

מחקרים מוכיחים: סיבולת לב גבוהה מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית

בתחילת השנה האזרחית (2024), פורסם מחקר שמוכיח כי ייתכן שקיים קשר בין סיבולת לב ריאה לסרטן הערמונית. אמנם לא מדובר על קשר ישיר ומובהק, אך המחקר בהחלט מוכיח נקודה חשובה, שמהווה אסטרטגיה אפשרית להפחתת הסיכון לחלות במחלה.

על המחקר

המחקר המדובר נערך בשוודיה, ומטרתו הראשית הייתה לבדוק האם קיים קשר בין סיבולת לב ריאה ושמירה עליה לאורך זמן, לבין סרטן הערמונית. לשם כך, עקבו החוקרים אחר כ-58 אלף גברים שוודים, בטווח גילאים בין 18 ל-79, בתקופת זמן שהתרחשה בין סוף 1982 לסוף 2019.

מהלך המחקר

במהלך תקופת המחקר, מילאו המשתתפים שאלונים שהעידו על מצבם הרפואי ורמת הפעילות הגופנית שלהם. מעבר לכך, עברו המשתתפים 2 מבדקים בהפרש של לפחות 11 חודשים, בהם נבדקה רמת סיבולת לב הריאה שלהם, ולאחר מכן חולקו המשתתפים ל-3 קבוצות: גברים שירדו ב-3% ביכולת שלהם, גברים שנשארו יציבים וגברים ששיפרו את הסיבולת שלהם ב-3% או יותר.

תוצאות המחקר

את נתוני המחקר, השוו ועיבדו החוקרים אל מול נתונים מהגוף האחראי על הסרטן בשוודיה ובהתאם לממצאי התחלואה והתמותה בשל סרטן הערמונית בקרב המשתתפים, הגיעו למסקנה. מסקנתם מראה כי גברים ששיפרו את הסיבולת שלהם ב-3% לפחות, הפחיתו את סיכויי התחלואה שלהם בכ-35 אחוזים. בשורה התחתונה, אמנם לא קיים קשר ישיר בין השניים, אך החוקרים בהחלט מעודדים לפתח ולהגביר את יכולות הסיבולת, כי בהחלט ישנה השפעה כלשהי.

לא רק סיבולת אלא גם פעילות גופנית

מעבר למחקר הראשון, בוצע מחקר נוסף בנושא "האם קיים קשר בין פעילות גופנית להפחתת סיכון לסרטן?", וגם כאן נמצאו ממצאים חיוביים. במאמר זה, שבוצע בארה"ב, נבדקו כעשרת אלפים נשים וגברים שאובחנו עם המחלה. במהלך המחקר, נבדקו המשתתפים בכל הקשור לעצימות הפעילות הגופנית שהם מבצעים. הממצאים הסופיים הראו כי ככל שהפעילות הגופנית הייתה תדירה וסדירה יותר, כך גם אחוזי התחלואה והתמותה בקרה המשתתפים בין אם בשל המחלה עצמה ובין אם בשל השלכותיה, פחתו באופן משמעותי של עד כ-25%.

חימום, מתיחות ויאללה לעבודה!

אם כן, כפי שראינו היום, קיים קשר ישיר בין סיבולת לב ריאה להפחתת הסיכון לחלות בסרטן הערמונית. קשר זה קיים גם כן בין פעילות גופנית באופן כללי לבין שאר סוגי הסרטן, ובשורה התחתונה ההמלצה היא להמשיך לבצע פעילות גופנית בכל מצב שהוא, בין אם הובחנתם עם המחלה ובין אם לא. דבר אחרון וחשוב ביותר, הוא שאף פעילות גופנית לא צריכה להוות תחליף לבדיקות מקדימות לשלילת חשד למחלת הסרטן וכן להמלצת הרופאים.

סיבולת לב ריאה: התרופה לסרטן שלא ידעתם שקיימת ביצוע פעילות גופנית סדירה ושמירה על סיבולת לב ריאה שומרים על מערכת החיסון וטובים לבריאות. כמה פעמים שמענו את המשפט הזה או משפטים דומים לו? כנראה שהרבה. אבל מה אם נאמר לכם ששמירה על הסיבולת כל כך חשובה לבריאות, עד כדי כך שביכולתה אפילו להפחית את הסיכויים לחלות במחלת הסרטן. מעניין לא כך? אם גם אתכם זה מעניין, אז כדאי לכם מאוד לקרוא את המאמר הבא. סיכום שנה: הנתונים על מחלת הסרטן מהשנה החולפת

הוסף תגובה