אנשים רבים מתקשים להביא את עצמם לרוץ, או לבצע כל פעילות גופנית כלשהי. הקושי הזה יכול לנבוע מהרבה סיבות שונות, אך אחת המרכזיות שבהן היא בעיית הזמן.
באורח החיים המטורף אותו רובנו חיים כיום, בו אנו רצים ממשימה למשימה, הכנסה של פעילות גופנית בלו"ז באופן קבוע עשויה להיראות כמעט כמשימה בלתי אפשרית.
זמן הארגון לפני, המתיחות, הריצה עצמה, וזמן ההתארגנות שאחריה, דורשים מאיתנו לפנות זמן רב, לרוב יותר משעה, עבור אותה פעילות ספורטיבית.
לאור הבעיה הזאת, ערכו לאחרונה מחקר בו בדקו את ההשפעות וההשלכות של ריצה של 10 דקות בלבד, מה שעשוי, במידה ויניב תוצאות טובות, לעודד אנשים רבים לעסוק בפעילות גופנית, שנבצרה מהם בעקבות קושי להקדיש לכך זמן.
איך ערכו את המחקר?
המחקר נערך באוניברסיטת טסוקובה שביפן. המחקר כלל 26 אנשים שונים, שנבדקו לאחר ריצה של 10 דקות, ולאחר פרקי מנוחה.
בחלק מהפעמים, החוקרים עשו שימוש במבחן סטרופ.
במהלך מבחן זה, מוצגים שמות של צבעים על מסך, אך אותיות השם צבועות בצע אחר מאשר זה שכתוב.
למשל: המילה אדום כתובה בירוק. על נבדקי המבחן לומר מהו הצבע של המילים, כמה שיותר מהר.
מה שעלה מן תוצאות הבדיקות והמבחנים, הוא שהנבדקים שהיו אחרי ריצה הגיבו מהר יותר, דיווחו על מצב רוח טוב יותר, והיו בעלי זרימת דם גדולה יותר לקליפת המוח הקדם מצחית.
חלק זה במוח אחראי על מגוון תפקודים שייחודיים לבני אדם, כמו מצב הרוח וביצועים קוגניטיביים נוספים.
הגברת זרימת הדם לשם, גם בפעילות גופנית קצרה, מאפשרת שיפור ביכולות אלו וביצועים טובים יותר.
אז מה המחקר מצא?
המחקר מצא מספר ממצאים מעודדים ומשמחים לגבי ההשפעות של ריצה בת 10 דקות בלבד, שעשויות לעודד כל מתאמן לחוץ בזמן.
- שיפור מצב הרוח – זוהי תופעה מוכרת שקורית כתוצאה מפעילות גופנית, אנו פשוט נעשים שמחים יותר. אך מתברר כי גם כאשר מדובר בפעילות קצרה כמו זו שנחקרה, יש לה את אותו אפקט.
- שיפור התפקוד הקוגניטיבי – מתרחש גם הוא כתוצאה מריצה קצרה שכזו. שתי ההשפעות האלו נוצרות בעקבות הגברת זרימת הדם לאזור קליפת המוח הקדם מצחית.
- שיפור מהירות התגובה – כפי שעלה בהבדלים בין הביצועים במבחן סטרופ של הנבדקים שהיו אחרי ריצה, לבין הנבדקים שהיו אחרי זמן מנוחה.
- יתרונות בריאותיים נוספים – מהמחקר עלה כי ניתן למצוא את כל היתרונות הבריאותיים המיוחסים לפעילות גופנית רגילה, גם בקרב המתאמנים בפעילות גופנית קצרה כמו ריצה בת 10 דקות. כך, רצים אלו יכולים להנות משיפור המטבוליזם, שיפור יכולת הריכוז וחיזוק בריאות הלב.
מה ההבדלים בין פעילות גופנית ארוכה לקצרה?
אז כמו שראינו, גם פעילות גופנית קצרה מספיקה ביותר על מנת להגיע לתוצאות מנטליות ובריאותיות טובות.
עם זאת, ההשפעה אינה זהה בדיוק. כפי שאחד החוקרים הגדיר זאת, ניתן לחשוב על פעילות גופנית כמו על טיפול תרופתי. כך, סוגים שונים של אימונים מהווים סוגים שונים של תרופות שיכולות להשתנות זו מזו בעוצמה שלהן ובמה שהן מתמקדות בו.
המחקר התמקד בעיקר ביתרונות המנטליים שמציעה פעילות גופנית קצרה, ואכן מצא כי הם לא פחותים משל פעילות גופנית ארוכה יותר, ומציעים שיפור במצב הרוח, בביצועים הקוגניטיביים וביכולת התגובה.
השתכנעתי. מה עכשיו?
אם המאמר עשה לכם חשק להתחיל לרוץ וליהנות מכל היתרונות הבריאותיים שהזכרנו, אתם מוזמנים ביותר לעשות זאת.
אין פעילות גופנית זמינה וקלה יותר מאשר ריצה, כל מה שתזדקקו לו הוא נעלי ריצה, בגדי ספורט וקצת כוח רצון, שאנו מקווים שאגרתם בעקבות התוצאות המעודדות של המחקר החדש.
אפילו אין צורך במנוי לחדר הכושר או באביזרים מיוחדים, אפשר פשוט לצאת לרחוב ולרוץ.
יתרונות הנוחות האלו של הריצה מתווספים ליתרון המשמעותי החדש, והוא הזמן המועט שאנו יכולים להקדיש לריצה הזו.
עכשיו כשאנו יודעים כי ניתן להגיע לשיפורים מנטליים וגופניים מתוך פעילות גופנית קצרת טווח, היא הפכה בהחלט להיות אופציה ראויה, שיכולה לבטל את כל התירוצים שכוללים את המילים "אין לי זמן".
אז אל תהססו, קחו את נעלי הספורט שלכם וצאו מהבית, אפילו 10 דקות יעשו את העבודה.