בדרך כלל, פירות וירקות אוטומטית מקושרים לקטגוריית האוכל הבריא, המזין והעשיר בויטמינים. אולם, המצב הוא לא כזה. עם התפתחות החקלאות התעשייתית והצורך לשווק פירות וירקות בכמויות מסחריות התפתחה גם תעשיית חומרי ההדברה.
חומרי ההדברה מאפשרים לגדל פירות וירקות שלא יהיו נגועים בחרקים ותולעים שונים וגם מאפשרים למנוע מהמזיקים להשתלט על איזור הגידול או הצמח עצמו, ובכך הם מגדילים את תנובת השדות ומצמצמים פגיעה כספית שתיגרם מהשלכת פירות וירקות נגועים.
סיבה נוספת לשימוש בחומרי ההדברה להרחקת המזיקים היא הנראות של הפירות והירקות – פירות וירקות מרוססים יראו טוב יותר מכאלו שלא, וככל שהפרי יותר יפה וקוסם ללקוח הוא יקנה אותו, בלי לחשוב בכלל על מה שהיה צריך להיעשות כדי לגרום לפרי להיראות כך.
בד בבד עם היתרונות שחומרי ההדברה נותנים, נוצרת בעיה רצינית. חומרי ההדברה אמנם מדבירים את הקרקע, מגנים על הפרי ומונעים התקרבות של מזיקים, אך הם לא הולכים לאיבוד אחר כך. הם נשארים על הפירות והירקות, מחלחלים לאדמה ובסופו של דבר אנחנו מכניסים אותם לגופנו בעת האכילה.
כפי שחומרי ההדברה מרעילים את המזיקים, הם אינם טובים גם לגוף שלנו. חומרי ההדברה מכילים מגוון חומרים רעילים שחלקם נאסרו לשימוש במקומות שונים, דוגמת:
- דקתל – חומר החשוד כמסרטן, נאסר לשימוש באירופה ב-2009
- אימידקלופריד – עלול לגרום לקשיי נשימה ובעיות עיכול
- אנדוסולפן – פוגע במערכת ההורמונלית בגוף
- כלורופיריפוס – נוירוטוקסי, פוגע בהתפתחות המוח
אמנם מדובר בכמויות קטנות, אך מכיוון שמדובר בחומרים רעילים מאוד גם כמויות קטנות אינן בריאות. על פי מחקרים שנערכו על ידי משרד החקלאות האמריקאי וגם על ידי משרד הבריאות והחקלאות בארץ, הם עלולים להסב נזק בלתי הפיך למוח במיוחד בשלבי ההתפתחות של תינוקות וילדים, להכיל חומרים מסרטנים, חומרים הפוגעים במערכת העצבים, בהתפתחות קוגנטיבית וכדומה.
מנגד, ישנם פירות וירקות אשר כמות חומרי ההדברה בהם נמוכה משמעותית, ומהם ניתן לאכול בלי חשש.
מה קובע את רמת הזיהום של הפרי
מדד הזיהום נקבע על פי מספר פרמטרים:
- כמות שאריות של חומר הדברה ספציפי בפרי
- ריכוז שאריות של כל חומרי ההדברה בפרי
- מקדם רעילות – מדד שמטרתו לחשב כמה רעילה מנת חומר ההדברה הנמצאת בפרי
כמות חומרי ההדברה שהפרי יכיל לא בהכרח קשורה לכמות הריסוס שמרססים אותו. ישנם פירות בעלי קליפה קשה ובלתי חדירה אשר הריסוס לא עובר דרכה, ולעומת זאת ישנם פירות בעלי קליפה דקה או עבה אך חדירה והריסוס יכול לעבור דרכה אל הפרי בקלות.
כמו כן, ישנם צמחים מסוימים אשר גדלים קרוב יותר לקרקע, או צמחים שכל פגיעת חרק קטנה בהם תמנע את שיווקם ולכן הם מרוססים בכמות גדולה יותר.
נעבור על רשימת הפירות והירקות הנקיים ביותר מחומרי הדברה, וגם על הרשימה ההפוכה – רשימת הפירות והירקות המזוהמים ביותר.
הפירות והירקות הנקיים
- תירס
- בצל
- אפונה
- חציל
- פסיפלורה
- ברוקולי
- קיווי
- מלון
- בטטה
- נבטים
- אבוקדו
- כרובית
- אספרגוס
- פטריות
- אננס
- פפאיה
בפירות אלו לא נמצאו שאריות של חומרי הדברה כמעט כלל, ולכן הם הוכרזו כנקיים.
הפירות והירקות המזוהמים
- סלרי
- תרד
- תפוחי עץ
- ענבים
- תפוחים
- דובדבנים
- אפרסקים
- פלפלים אדומים
- פלפלים חריפים
- עגבניות
- אגסים
- עשבי תבלין
- קייל
אז מה אפשר לעשות?
לפני שנבהלים ומפסיקים לצרוך פירות וירקות צריך לזכור את כל היתרונות הבריאותיים שיש לאכילה שלהם. כדאי לא להפסיק לגמרי את הצריכה אך להיות יותר בבקרה עליה ובפרט להקפיד על שטיפה יסודית של כל פרי או ירק לפני האכילה.
הבדיקות שנערכו על הפירות והירקות נעשו כאשר הם במצב מוכן לאכילה – לאחר שטיפה, לעיתים קילוף ואף קרצוף, ולכן חשוב לדעת שגם שטיפה יסודית לא מבטיחה כלל הימנעות מהכנסת חומרי הדברה לגוף.
ניתן לצרוך גם ירקות אורגניים, אך יש לדעת שגם הם לא גדלים לגמרי ללא חומרי הדברה ויש להקפיד לשטוף היטב גם אותם.
מרבית העלים הירוקים שאנחנו קונים (תרד, קייל, חסה, כוסברה ועוד) מרוססים בכמויות גדולות כדי שהמזיקים לא יהרסו לחלוטין את הצמח ואת האפשרות לשווק אותם ולכן מומלץ להקפיד ברכישתם על רכישה של עלים אורגניים.
אופציה נוספת היא לגדל גינת ירק קטנה בבית. גם אם היא לא תהיה המקור היחיד לירקות, עדיין תפחת משמעותית כמות הרעלים והמדבירים שתיכנס הביתה.
גינת תבלינים גם היא פתרון מומלץ, משום שתבלינים נמצאו בבדיקות כמלאים במדבירים ורעלים עקב צמיחתם הקרובה לקרקע ולמזיקים.