קצת על לימודי חינוך גופני והספורט בישראל

אם אתם חולמים לעסוק בחינוך גופני בישראל, חשוב שתדעו שיש לנו בארץ מבחר מסלולים להכשרה בתחום. הידוע שביניהם כמובן הוא מכון וינגייט, שהיה מהחלוצים בארץ להכשרה מקצועית בענף (נוסד בשנת 1944) ומציע היום לימודים לתואר ראשון ושני בחינוך גופני.

חשוב גם שתדעו שלא חייבים להיות ממש ספורטאים על מנת ללמוד הוראה בתחום, אבל כמובן שנדרשת זיקה לספורט. יש גם מקרים שלא חייבים לעשות פסיכומטרי על מנת להגיש מועמדות ללימודים. ברוב המסלולים בנוסף לתואר עצמו מקבלים בסיום תעודת הוראה/תעודת הדרכה. יש גם הסמכות שלא כוללות תואר אקדמי, אלא תעודה מקצועית בלבד. אפשרויות ההכשרה והתעסוקה בתחום הן מגוונות ביותר, ביניהן:

* מדריכי כדורגל

* הוראת חינוך גופני בבית ספר יסודי

* הוראת חינוך גופני בבתי ספר תיכוניים

* מאמני שחייה

* מאמני כדורסל

* הכשרת מורים מקיפה לחינוך גופני מגן-חובה ועד כיתה י"ב

* תואר ראשון בחינוך גופני

*  מדריכי כדורעף, מדריכי אתלטיקה קלה

* מדריכים מוסמכים בחדר כושר

* מנהלי אגודות ספורט

* ניהול חדר כושר/מועדון כושר

* ניהול חוגים בתחומי הספורט

התחומים הנלמדים במסגרת הכשרה במקצועות הספורט

במרבית ממסלולי ההכשרה לחינוך גופני תחומי הלימוד כוללים נושאים כמו: פיזיולוגיה, אנטומיה, תנועה, תזונה, פסיכולוגיה, ספורט ימי, תרפיה באמצעות ספורט, פעילות גופנית בגיל המבוגר, ניהול ספורט, גיוס תקציבים לספורט, גנטיקה, יזמות בספורט, מנהיגות, חינוך לאורח חיים פעיל ובריא (.(M.Ed אתיקה בספורט, ספורט שיקומי, ועוד.

בנוסף למכון וינגייט, בין המוסדות הבולטים שמכשירים אנשי חינוך והדרכה בתחום נמנים: מכללת קיי, 'אונו', האקדמית תל חי, מכללת אוהלו, סמינר הקיבוצים, המכללה האקדמית גבעת וושינגטון, האקדמית אשקלון. משך הלימודים לתואר ראשון בחינוך גופני הוא ברוב המקרים 3-4 שנים.

שליחות חברתית באמצעות חינוך גופני

העיסוק בהוראת חינוך-גופני טומן בחובו גם סוג של שליחות. יש הרבה ילדים ובני נוער וגם מבוגרים שהעיסוק בספורט מעצים אותם ומחזק אותם נפשית. כך, למשל, במצבים שבהם ילד לא 'מקובל בחברה' שמשקיע באימונים מצטיין בענף-ספורט כלשהו יכול בהחלט להפוך מלא-מקובל חברתית למאוד 'מקובל'. או במקרים של צעירים שסובלים מנכות כלשהי – ברגע שהם עוסקים בספורט הם מתעלים על היכולות הפיזיות והנפשיות שלהם וכובשים שיאים-עצמיים ומתעצמים בתחושת הישג וערך עצמי.

ספורט מסייע לשיקום בעקבות טראומות ופציעות ועוד. העיסוק בספורט יכול לתרום להעלאת הבטחון העצמי, לפתח יכולת להתמודד עם תחרות, יכולת התמדה, לסגל משמעת עצמית, יכולת עבודה בקבוצה/בצוות, לסייע למי שלא בהכרח מתלבטים חברתית כן להגיע למרכז הבמה.

העיסוק בספורט תורם למצוינות של פרטיים, ובכך תורם ב'מאקרו' לבסס חברה שאנשיה שואפים למיקסום הפוטנציאל שלהם כתפיסת חיים. זה פקטור שבסופו של דבר מפתח חוסן חברתי ברמה של קהילה, של עם, של מדינה. הערך הזה מלווה את החברה הישראלית עוד מימי 'היישוב הישן' ומיתוס 'הצבר החדש' והולך עם העם היהודי לאורך ההיסטוריה, כמאמר הרמב"ם: "נפש בריאה בגוף בריא".

הסביבה המקצועית של העוסקים בחינוך גופני

יתרון נוסף מובהק של התחום הוא הסביבה שבה ענפי הספורט חיים, נושמים ובועטים: בדרך כלל זה מתרחש במרחבים פתוחים, על מגרשי ספורט, בבריכת השחייה, במגרש הכדורעף על חוף הים, במגרש הכדורסל בשטח בית-הספר, באולם הספורט המושקע עם הציוד הייעודי, ברחבי העיר: בפארקים בפינות הספורט הפתוחות לציבור, במרחב-הימי הפתוח, וכך הלאה.

הממד הזה מוסיף למלאכת החינוך אלמנטים חשובים כמו: התמצאות במרחב, איתור ואלתור פתרונות בשטח, יכולת הישרדות בתנאי מזג אוויר לא נוחים, התמודדות עם שינויים בטבע, התאמת התנועה למרחב הנתון, יכולת תמרון, הובלה חברתית, חידוד יכולת קבלת החלטות בסביבה משתנה/לא מוכרת, פיתוח מנהיגות ועוד.

ואיך השכר בתחום?

בניגוד לדימוי של שכר-המורים, המשכורות של מורים לחינוך גופני דווקא סבירות בהחלט (ואפילו יפות) זה נע בין 9000-15,000 שקלים בחודש, תלוי בוותק, בנפח המשרה, בסוג ההתמחות, באזור העבודה, וכו'.

רואים עצמכם עוסקים בזה כמקצוע? למקומות, היכון, רוץ!

 

 

 

 

אם אתם חולמים לעסוק בחינוך גופני בישראל, חשוב שתדעו שיש לנו בארץ מבחר מסלולים להכשרה בתחום. הידוע שביניהם כמובן הוא מכון וינגייט, שהיה מהחלוצים בארץ להכשרה מקצועית בענף (נוסד בשנת 1944) ומציע היום לימודים לתואר ראשון ושני בחינוך גופני.

הוסף תגובה