קבלת ההחלטה להיכנס לכושר, הינה צעד גדול שאנשים רבים מתקשים להגיע אליו. תמיד יש לנו המון סיבות טובות למה לא- אין לנו מספיק זמן, אין פעילות גופנית שאנחנו אוהבים לעשות, אין לנו עם מי להתחיל את התהליך, חדר הכושר יקר, ואולי בכלל עדיף אחרי החגים?
מחקר חדש בדק מהו המסר היעיל ביותר שיאפשר לאנשים להתגבר על כל הסיבות למה לא, ולהתחיל לשמור על כושר גופני. התוצאות אמנם לא מפתיעות, אך מעט קיצוניות.
אז מהי הסיבה שתגרום לכם לקום מהספה?
תחילת תהליך המחקר
מחקרים רבים עוסקים כיום בשאלות של כושר גופני, ובפרט בשלב הכניסה אליו וההתחלה של אימוץ אורח חיים בריא. זאת מכיוון שאנשים רבים, ובתוכם מדענים וחוקרים, מוצאים את עצמם מודאגים לנוכח אורח החיים המקובל כיום, המכונה אורח חיים יושבני בעקבות שעות הישיבה הממושכות שהוא כולל.
אורח חיים זה גובה מחיר בריאותי גבוה מאוד, שאנו רואים את תוצאותיו בעלייה הגדולה והמתמשכת באחוזי השמנת היתר בעולם, ובמחלות הכרוניות שיכולות לנבוע כתוצאה מאורח חיים לא בריא, כגון סכרת, מחלות לב וסרטן.
לכן, גורמים חוקרים ורופאים בגופי הבריאות בעולם שואפים למצוא דרכים שימשכו אנשים רבים יותר לבצע פעילות גופנית על בסיס קבוע.
באוניברסיטת ווטרלו שבקנדה, החוקרים החליטו ללכת לשלב הבסיסי ביותר, ולחקור את המניעים שיכולים לגרום לאנשים לעשות כושר, על מנת למצוא את האפקטיביים ביותר מבניהם.
מה בדקו במחקר?
המסרים שנבדקו כללו מסרים ממגוון תחומים שונים, כגון אזהרות בנוגע להשמנת יתר, טיעונים כלכליים לגבי העלות הכספית שנובעת מנטל על מערכת הבריאות וממומנת על ידי משלם המיסים, וטיעונים חברתיים אודות סטיגמות שונות.
במהלך המחקר, הוצגו המסרים השונים ללא פחות מ-669 אנשים, כאשר הם התבקשו לדרג 5 מסרים על פי המידה שבה אותו מסר עודד אותם לעסוק בפעילות גופנית, בעת שימוש באפליקציית כושר. הדירוג התבצע על סולם שנע בין 1 ל-7, כאשר סימון 1 משמעותו "המסר כלל לא מניע אותי לבצע אימון גופני".
האפליקציה דרשה מהם לבצע תרגילים כמו סקוואטים ושכיבות שמיכה, בעת קבלה של המסרים השונים.
המסרים חולקו לחמש קטגוריות – מסרים כלכליים, חברתיים, מסרים הנוגעים למחלות, מסרים הנוגעים להשמנה, וכאלה הנוגעים למוות.
אילו מסרים הוצגו לנבדקים?
המסרים כללו עובדות שונות הנוגעות לכל אחד מהנושאים, והוצגו לנבדקים תוך כדי האימון.
- המסר הכלכלי הציג עובדות אינפורמטיביות הנוגעות לנושא, כמו העובדה כי בקנדה, 6.8 מיליארד דולר יוצאים מכיסם של משלמי המיסים עבור טיפול בבעיות בריאותיות שייתכן שנוצרו בעקבות מחסור בפעילות גופנית.
- במסר הנוגע להשמנה נאמר כי אחד מכל 4 קנדים סובל מהשמנת יתר במצב קליני.
- במסר הקשור למחלות, שודר למתאמנים ציטוט של מדינאי בריטי, שאמר כי "מי שלא מוצא זמן להתעמל, יצטרך לפנות זמן להיות חולה".
- במסר החברתי, התבקשו משתתפי הניסוי לדרג עד כמה הם מאמינים כי הסטיגמה החברתית המוחלת על אנשים הסובלים מהשמנת יתר היא מקבילה לאפליה על רקע גזעי.
- המסר הקשור למוות כלל סטטיסטיקה של ארגון הבריאות העולמי, הטוענת כי 6 אחוזים מכלל מקרי המוות בעולם התרחשו כתוצאה ממחסור בפעילות גופנית.
אז מהם המסרים שקיבלו את הדירוג הגבוה ביותר?
לאחר שקלול של כל הדירוגים השונים של הנבדקים, עלה באופן חד משמעי כי המניעים המדרבנים ביותר לביצוע אימון גופני הינם מניעים הקשורים למוות ולמחלות, ומזהירים מפני סיכון גבוה יותר ללקות בהן ולמות, במידה ולא מבצעים כושר גופני.
מסרים אלו קיבלו ציון ממוצע של בין 4.69 ל-4.8, כאשר כל המסרים האחרים קיבלו ציונים נמוכים בהרבה, והציון הממוצע הקרוב ביותר שייך למסר הכלכלי, שעמד על ציון של 3.7 בלבד.
עורכי המחקר ממליצים לאפליקציות כושר ולמדריכי אימון גופני להשתמש בתוצאות המחקר שלהם, ולעודד את המתאמנים שלהם בעזרת מסרים המזהירים מפני הסיכוי הגבוה לתחלואה ולמוות שכרוך באי-עשייה של פעילות גופנית סדורה.
החוקרים גם יצאו בהמלצה למחקרי המשך, שיבחנו האם קיימים הבדלים באימוץ המסרים בין קבוצות דמוגרפיות שונות התלויות גיל, רקע תרבותי וכדומה. זאת מכיוון שלטענתם, כך יהיה ניתן לשכלל עוד יותר את ההתאמה בין המסר למתאמן, ולאפשר לכל אחד לקבל את המסר שיהיה אפקטיבי ביותר עבורו.