הייתכן שתזונה בריאה המבוססת על הצומח תוכל להשפיע ולהקטין את הסיכוי שלכם להידבקות בנגיף הקורונה? מחקר שיצא לאחרונה מבקש לטעון ש-33% ממקרי ההדבקה יכולים היו להימנע אם הנדבקים היו אוכלים בריא יותר.
תפריט מבוסס תזונה צמחונית כגורם מונע להידבקות בקורונה
ידוע כבר היום שתפריט המבוסס ברובו על מזון מהצומח הוא בריא יותר, אך נראה כעת שהוא אף יכולה לעזור במניעת הדבקה בקורונה. המחקר אשר התקיים בבוסטון שבארצות הברית והתפרסם בכתב העת GUT מראה כי מזון בריא יותר מהצומח עשוי לגרום לירידה בסיכון לחלות בנגיף הקורונה, וכמו כן להוריד את האפשרות לתסמינים ותופעות חמורות יותר בעת ההדבקה למרות שכבר תקופה רופאים אומרים שהשמנת יתר, סוכרת מסוג 2 ומצבים מטבוליים נוספים יכולים להביא לסיבוכים חמורים של קורונה, המחקר הינו בין הראשונים שמתייחס באופן ישיר לתזונה ומוסיף אותה למשוואה.
יתרונות התזונה המבוססת ברובה על הצומח
- מאופיינת בכמות נמוכה יחסית למזון מן החי של שומן רווי.
- עשירה בפיטוכימיקלים וסיבים תזונתיים התורמים לשליטה על רמת הגלוקוז בדם.
- בעלת רמות נמוכות של כולסטרול ו-LDL כולסטרול.
- מתאימה לכל מצבי החיים; החל מינקות דרך הילדות וגיל ההתבגרות, ועד לזקנה, ובתוך כך הריון והנקה, כאשר בשלבים אלו מומלץ להיוועץ בתזונאית לווידוא בהתאם לערכים המשתקפים בבדיקות הדם של האישה.
- מתאימה גם לספורטאים, ואף לפי מחקרים מסוימים תורמת לשיפור הביצועים.
חוקרים אשר פעלו בבית החולים במסצ'וסטס מעידים שדיאטה משפעיה ומורידה את הסיכון להדבק בקורונה וכן לפתח תסמינים קשים, וזאת במיוחד בקרב אנשים החיים באזורים מוחלשים מבחינה סוציו-אקונומית. הקשר מבוסס בין היתר על נטייתם של אנשים באזורים אלו להשמנה עקב תזונה לקויה וצריכת מה שמכונה ג'אנק פוד, בין היתר עקב מחירו היחסית נמוך בהשוואה לאוכל איכותי יותר. לצד זאת, מסייג אחד ממחברי המחקר – ג'ורדי מרינו שהינו דוקטורנט ומדריך ללימוד רפואה בבית הספר בהרווארד לרפואה, כי חסרים נתונים בין הקשר של תזונה לקויה לסיכוי לחלות בקורונה ולפתח תסמינים קשים, ולכן כרגע מה שמסתמן צריך עוד חיזוקים מחקריים נוספים.
המחקר שהתבסס על מעקב אחר 31,831 נבדקים שחלו בקורונה העלה ממצאים שהראו כי דיאטה בריאה יותר הובילה לסיכון נמוך יותר בכ-9% לחלות בקורונה לעומת אנשים שתזונתם מבוססת על דיאטה דלה יותר מבחינה בריאותית. בדומה לכך, הראו התוצאות כי הנבדקים שאכלו בריא יותר נמצאו בסיכון הנמוך ב-41% לפתח תסמינים קשים של קורונה לעומת המקבילים להם שניזונו על דיאטה פחות בריאה ודלה יותר. לדבריו של מרינו הממצאים היו עקביים, וחזרו על עצמם במגוון ניתוחים סטטיסטיים ביחס להתנהגויות אחרות הקשורות בבריאות הנבדקים.
ד"ר אנדרו צ'אן שהיינו גסטרואנטרולוג ומשמש כמנהל היחידה לאפידמיולוגיה קלינית בבית חולים הוסיף: "אף שאין באפשרותנו להבליט ולהדגיש מספיק את החשיבות שבהתחסנות ולבישת מסיכה במקומות צפופים וללא אוורר, המחקר שקיימנו מבקש לטעון כי באפשרותם של אנשים להפחית את האפשרות שידבקו ויחלו בקורונה באמצעות הקדשת תשומת לב לתזונתם".
השלם גדול מסך חלקיו
נוסף על כך, הצביעו החוקרים על קשר מצטבר בין הדבקות בנגיף הקורונה, תזונה לקויה, וקיפוח כלכלי – חברתי מוגבר לפי אזורי מחייה. כלומר, המחקר הראה כי ככל שאדם חי באזור עני יותר, וניזון בתזונה פחות בריאה, כך תעלה הרגישות שלו להדבקות וחולי בנגיף הקורונה, וכן לפיתוח תסמינים חמורים יותר עקב ההדבקות במחלה. החוקרים הדגישו במסקנתם כי כל אחד מהגורמים לכשעצמו מעלה את הסבירות להדבקות ופיתוח מחלה קשה, ואולם שילוב שלושת הגורמים יחד יותר עלייה חדה במיוחד בסבירות.
סיכומו של דבר: כבר שנים שהעולם יודע שתזונה בריאה יותר תורמת למערכת חיסונית חזקה יותר, וגם בהתמודדות עם נגיף הקורונה הדבר אינו שונה. אף שמדובר במחקרים יחסית חדשים המגמה ברורה, והמסקנה העולה מהבדיקות של למעלה מ-30,000 הנבדקים נראית ברורה – תזונה מאוזנת המתבססת על הצומח ולא על החי תורמת למניעת הדבקה בנגיף הקורונה וכן מפחיתה את הסיכוי לפתח תסמינים קשים.
לדעת החוקרים אחד המאמצים שצריכות הממשלות להשקיע בו, הוא הפיכת הסביבה הציבורית לבריאה יותר, והפיכת המזונות הבריאים לזמינים יותר מבחינת תפוצה ומחיר. כלומר, לצד השקעה במניעת הדבקה מידית, יש לחשוב על חיזוק המערכת החיסונית של הציבור וזאת על ידי יישום הידע הרב הנצבר על תזונה בריאה יותר.